avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 578 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Imobil detinut inaintea casatoriei dar nefinisat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Imobil detinut inaintea casatoriei dar nefinisat

In viitorul apropiat ma voi casatori, viitoarea sotie are un copil si detine o casa nefinisata. Eu am intentia sa vand apartamentul in care locuiesc, iar cu banii obtinuti sa finisam imobilul pe care il detine viitoarea mea sotie. Care este metoda optima pe care am posibilitatea sa o aplic, pentru a avea siguranta ca nu voi fi scos afara din casa de catre copil in cazul decesului sotiei mele, iar in cazul unui divort nu voi ramane cu mana goala?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Raoul_mw , utilizator 17:04, 5 Aprilie 2012
Exista posibilitatea ca atunci cand va casatoriti sa incheiati o conventie matrimoniala in care sa specificati ca apartamentul pe care-l veti finisa cu banii dv sa fie bun comun. Astfel aveti siguranta ca jumatate din acel imobil va apartine.
Conventia matrimoniala poate fi incheiata si inainte de casatorie insa va produce efecte de la data casatoriei.
Si eu recomand incheierea unei conventii matrimoniale prin care sa se aleaga regimul matrimonial al comunitatii conventionale iar imobilul sa fie inclus ca bun comun al sotilor de la data casatoriei.

Ati putea de asemenea puteti include o clauza de preciput, dar asta doar daca exista mai multe bunuri.
Si eu indemn tot la incheierea conventiei matrimoniale in care imobilul sotiei sa devina bun comun. Sotul este avantajat,pentru ca in cazul unui divort va ramane cu 50% iar in cazul decesului cu 62,5% din imobil. Ideea e ca doar dumnealui stie care este valoarea prezenta a respectivei locuinte precum si a investitiei care urmeaza sa o faca. Finisajele dintr-o casa reprezinta cam 65-70% din pretul ei,asa ca nu cred ca ii convine sa cotizeze cu 70% iar apoi sa primeasca inapoi doar 50. Sau poate dimpotriva,investitia sa sa fie mai mica decat valoarea respectivei locuinte,in cazul de fata fiind spre avantajul lui (insa doar daca va fi si viitoarea sotie deacord,cu fiului acesteia).

Eu,in calitate de incepator in domeniul juridic,vin cu o intrebare: se poate face contract de imprumut intre el si ea? Adica va ramane valabil si odata cu incheierea casatoriei? In caz ca da,in eventualitatea mortii sotiei el impreuna cu baiatul ei vor mosteni si activul si pasivul. E de inteles ca baiatul,din cota lui parte,va fi obligat sa restituie imprumutul mamei in valoare de 75%,insa sotul va fi totodata obligat sa mosteneasca si cota lui parte de datorie,de 25%,care practic va fi catre el?? Scuzati ca intreb,sunt doar curios cum se va proceda in caz de deces daca ar exista un astfel de contract de imprumut. Domnilor avocati,mi-ati fi de mare ajutor daca m-ati putea lamuri catusi de putin,fiindu-i astfel de un real folos si initiatorului topicului.

Va multumesc pentru rabdarea acordata.
Ultima modificare: Joi, 5 Aprilie 2012
Raoul_mw, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventie matrimoniala-intrebare pclaudia13 pclaudia13 Mama mea a adunat niste bani pentru a-mi construi o locuinta. Detin un teren pe care il am tot de la mama, dar inca nu am reusit sa construiesc locuinta. ... (vezi toată discuția)
Proprietate anterioara casatoriei cfilip20 cfilip20 Buna seara. Viitoarea mea sotie detine un teren pe care urmeaza sa facem o casa. In momentul in care va avea loc casatoria, casa respectiva va fi terminata ... (vezi toată discuția)
Drepturi egale proprietate BethHart BethHart Impreuna (financiar , emotional, implicati si asumati) , eu si cu iubitul, ne-am cumparat un apartament cu programul \"Prima Casa\" acum un an. In conditiile ... (vezi toată discuția)