avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 687 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... drepturi egale proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

drepturi egale proprietate

Impreuna (financiar , emotional, implicati si asumati) , eu si cu iubitul, ne-am cumparat un apartament cu programul "Prima Casa" acum un an. In conditiile de atunci , cu acte, legal, pentru a putea cumpara casa , am cazut de comun acord ca el sa fie titular pe proprietate.
Exista vreun act eliberat de notar sau avocat prin care am putea deveni amandoi 50/50 titulari ai casei?
Cel mai recent răspuns: cr1stina4adysor , utilizator 16:23, 22 Ianuarie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu acordul proprietarului, respectiv al bancii, poate fi facuta o astfel de modificare.

Totodata, va veti asuma obligatia de plata, in ceea ce priveste imprumutul.

In cazul in care o astfel de varianta nu este agreata de institutia creditoare, va puteti casatori, si printr-o conventie matrimoniala(uzand de regimul comunitarii conventionale ) , veti putea include acest bun, in cadrul comunitatii de bunuri.

Conventia este incheiata pe cale notariala.

Conventia poate fi adoptata la un 1 an de la incheierea casatoriei.

Pentru a cunoaste efectiv ce presupune acest regim matrimonial, va sugerez sa fiti asistata de un avocat, in fata notarului public.

În cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, derogarea de la regimul comunităţi legale poate viza, potrivit art. 367 din noul cod:

a) includerea în comunitate, în tot sau în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia celor de uz personal sau destinate exercitării profesiei;

b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);

c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;

d) includerea clauzei de preciput; menţiunea că executarea clauzei de preciput se va face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;

e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.

Noul cod civil prevede, prin art. 368, că regimul juridic al comunităţii convenţionale se completează cu dispoziţiile privind regimul comunităţii legale, în măsura în care prin convenţie matrimonială nu se prevede altfel.

Buna ziua.
Va rog din suflet sa imi da ti un sfat in urmatoarea problemaȘ
Fiica mea impreuna cu prietenul-viitorul sot si-au cumparat o locuinta prin programul ,,Prima casa"", s-a ivit ocazia si ca sa nu piarda au facut actele numai pe numele lui.
Au un contract de vanzare cumparare numai pe numele lui. Platesc lunar la banca rata.
Nu am stiut forma cum au finalizat actele, abia in zilele acestea am aflat, am fost dezinformata, am si eu greseala mea, Va rog din tot sufletul spuneti mi care este solutia corecta ca si fiica mea sa detina un document pentru 50% din imobil. Ei spun ca urmeaza sa se logodeasca si sa faca conventia matrimoniala, scuze daca m am exprimat gresit.
Astept cu nerabdare sfatul dumneavoastra in sensul macar sa procedeze corect acesti copii de acum in colo.

Va multumesc anticipat pentru atentia acordata.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Ianuarie 2020
cr1stina4adysor, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)
Sotul poate sa ma treaca si pe mine acum in acte pe casuta ca si proprietate comuna (sa figuram proprietari comuni pe casa)? si care e procedura, costurile? eumariana eumariana Buna ziua! Situatia e urmatoarea: - inainte de casatorie sotul a primit gratuit un teren printr-un proiect de la primarie (ude conditia era: sa ridice casa in ... (vezi toată discuția)
Speţă- autentificare convenție matrimonială CristinaPetrescu CristinaPetrescu In august 2006, X si Y se casatoresc. In ianuarie 2012, cei doi soti doresc sa incheie o conventie matrimoniala prin care apartamentul cu 4 camere-bun propriu ... (vezi toată discuția)