avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1203 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia unui decedat
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia unui decedat


Pensia unui decedat se inmaneaza familiei numai pentru luna in care a avut decesul
acestuia?Sau si pentru alte luni urmatoare cum se vehiculeaza?(1-2 luni urmatoare decesului)


Cel mai recent răspuns: Dapix , utilizator 19:00, 1 Iunie 2024
Se inmaneaza doar pentru luna in curs, chiar daca a murit in prima sau in ultima zi
De regula daca a murit in ultima zi a lunii e clar ca si-a ridicat pensia singur pentru luna in curs. Problema este ca in cazul unui deces, pensia se ridica doar de rudele de gradul I. Ajutorul de inmormantare se da si la rudele de gradele II, III sau IV, chiar si la prieteni care declara ca au suportat cheltuielile, in schimb daca o persoana decedeaza si nu are parintii in viata si nici nu a fost casatorit si nu are nici copii, fratii, matusele ori alte rude care au cheltuit cu imnormantarea nu beneficiaza si de pensie ci doar de ajutorul de inhumare, ceea ce mie personal nu mi se pare corect. Noi am patit asta.
Legea 263/2010

1) Sumele neincasate de catre pensionar, reprezentand pensia pe luna in care a avut loc decesul si/sau, dupa caz, drepturi restante de pensie, cuvenite si neincasate pana la deces, se platesc sotului supravietuitor, copiilor, parintilor sau, in lipsa acestora, celorlalti mostenitori, in conditiile dreptului comun.
(2) Sumele prevazute la alin. (1) pot fi solicitate in cadrul termenului general de prescriptie.
Va rog sa mi raspundeti: daca mama a decedat in 22 mai mai trebuie sa depun documentele pt a primi pensia pe luna mai sau am primit o deja?
Pensia pe luna Mai 2024 a fost platita,chiar mai devreme decat trebuia.
La alta pensie nu mai aveti dreptul.
Ați primit ANTICIPAT pensia și pentru luna mai, încă din aprilie, pentru că a fost PAȘTILE în 05 mai.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de deces/ajutor de deces. ancapopescu166 ancapopescu166 Bună ziua oameni dragi! Mă confrunt cu 2 probleme destul de mari în familie! Un membru al familiei a decedat de curand. In ziua respectivă TATĂL ... (vezi toată discuția)
Recuperare pensie ContSters215676 ContSters215676 Buna ziua. Va rog mult sa ma ajutati cu un raspuns. O batrana mi-a facut acte v/c pe casa ei in 2010. Sambata a intrat in coma si a decedat la spital. Nu are ... (vezi toată discuția)
Ultima pensie AFANFANA AFANFANA Pe data de7 august a decedat unchiul meu ,nu are copii nici sotie supravietuitoare ,in anul 1994 mi-a facut un testament autentificat la notar prin care i-mi ... (vezi toată discuția)