avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Permis retinut (0,21 alcoolemie)
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Permis retinut (0,21 alcoolemie)

Buna seara ! Sunt din Bucuresti, si in urma cu cateva zile (09 aug.2012) in urma unui control de rutina, mi s-a retinut permisul de conducere in Oradea, pt. 90 zile + 30 zile (cu dovada - 0 zile), am platit jumate din amenda in 24 ore (315 ron) la Primaria Oradea (Taxe si Impozite). Nu am depus contestatie la tribunal. Care sunt demersurile pe care trebuie sa le urmez pentru a reduce 30 de zile din cele peste 90 ... si sa mai reduc inca 30 de zile (deoarece in ultimii 5 ani nu am avut nici macar o amenda) ??? In total sa raman cu permisul retinut doar 60 de zile. Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: RG33 , utilizator 15:10, 14 August 2012
Cerere la comandant ca in ultimi doi ani nu ai mai avut suspendat permisul pentru o cauza asemanatoare. In fiecare joi se da reexaminari din 15 trebuie sa faci minim 13. Perioada se reduce de la 90 de zile la 30 de zile iti spun sigur si mie mi sa intamplat , intrebarile sunt relativ usoare . Succes !
RG33 a scris:

Am înțeles (de la radio șanț) ca permisul a fost reținut pt. 90 de zile (conform dovada) numai dacă dau o reexaminare (sala) ... daca nu dau aceasta reexaminare sau nu o trec, permisul va sta la ''ei'' 90+30 zile. Este adevarat ?!

permisul va sta la "ei" pana luati examenul.
daca nu luati examenul in perioada de suspendare sau nu va prezentati sa sustineti testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie 13/15, perioada de suspendare se va majora cu 30 de zile si nu se va mai reduce la 30 de zile.

1) Când ?! După termenul de 15 zile în care pot depune contestație la tribunal, sau mai mult ?! Acum permisul este reținut pt. o perioada de 90 + 30 zile, prin examen rămân la 90 de zile (cum este scris pe dovadă) .
2) Ce trebuie sa fac ca sa mai reduc încă 30 de zile din cele 90 care rămân ?!... iar in total suspendarea sa fie de 60 zile.
3) Cererea pt. reducerea celor 30 de zile o fac (depun) pt. Oradea sau pt. Bucuresti ?!
4) Cam în cât timp îmi vor trimite cei din Oradea permisul la București ?!

1. daca depui contestatie se suspenda sanctiunile din pv. atat timp cat ai fost inregistrat cu alcool in aerul expirat nu cred ca vei avea sanse de castig
2. reducerea se face la 30 zile in conditiile in care treci testul 13/15. vezi art. 221 din regulam.de aplic. oug 95
testul este obligatoriu ptr conducatorii auto surprinsi sub influenta bauturilor alcoolice daca nu este considerata infractiune (peste 0,8 ml/alcool pur in sange)
3. cererea se face la Udriste
4. in maxim 15 zile organul care a retinut permisul are obligatia sa il trimita organului emitent

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.
(2) Conducatorul de autovehicul sau tramvai nu beneficiaza de reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, daca :
a) perioada de suspendare a fost majorata, conform legii;
b) a cumulat, din nou, cel putin 15 puncte de penalizare în urmatoarele 12 luni de la data expirarii ultimei suspendari a exercitarii dreptului de a conduce;
c) a fost implicat într-un accident de circulatie din care au rezultat numai pagube materiale, iar rezultatul testarii aerului expirat sau al probelor biologice au stabilit ca a condus vehiculul în timp ce se afla sub influenta alcoolului;
d) sanctiunea contraventionala complementara s-a dispus ca urmare a neopririi la trecerea la nivel cu calea ferata când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini rosii si/sau sonore sunt în functiune.
2. reducerea se face la 30 zile in conditiile in care treci testul 13/15. vezi art. 221 din regulam.de aplic. oug 95
testul este obligatoriu ptr conducatorii auto surprinsi sub influenta bauturilor alcoolice daca nu este considerata infractiune (peste 0,8 ml/alcool pur in sange)

1). Sa inteleg din asta ca daca eu acum ma duc si dau testul 13/15, si-l promovez... voi ramane cu 60 de zile de suspendare ?!

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului,

2). ... si daca depun si cerere la Udriste (dupa promovarea examenului 13/15), si se aproba... raman cu doar 30 de zile de suspendare ?!
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
RG33, utilizator
esti obligat sa dai testul 13/15 ptr ca ai fost sub surprins sub infl. b.a.

Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie, după cum urmează:
a) când permisul de conducere i-a fost reţinut pentru conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

promovarea testului 13/15 iti deschide calea spre reducere perioadei de suspendare la 30 de zile in conditiile in care mai trebuie sa indeplinesti si prevederile lit. b), c) si d) de la art. 221

Art. 221. – (1) Perioada de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce se reduce la 30 de zile, la cererea titularului, daca sunt îndeplinite, cumulativ, urmatoarele conditii:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie;
b) a obtinut permis de conducere cu cel putin 1 an înainte de savârsirea faptei;
c) în ultimii 3 ani de la data savârsirii faptei pentru care se solicita reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu a beneficiat de o astfel de masura;
d) în ultimii 2 ani de la data constatarii contraventiei pentru care se aplica sanctiunea contraventionala complementara nu a mai avut suspendata exercitarea dreptului de a conduce autovehicule sau tramvaie.

mai pe romaneste:
1. daca nu indeplinesti una din conditiile de la b), c) si d), nu ti se reduce perioada de suspendare dar esti obligat sa dai testul 13/15 si sa il promovezi altfel castigi bonusul de 30 zile. testul este obligatoriu sa fie promovat in perioada de suspendare.
chiar daca perioada de suspendare se majoreaza cu 30 zile, tot esti obligat sa promovezi testul ptr ca se considera ca esti in perioada de suspendare " Art.106. – (1) Până la expirarea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, conducătorul de autovehicul şi tramvai trebuie să se prezinte la serviciul poliţiei rutiere care îl are în evidenţă, pentru verificarea cunoaşterii regulilor de circulaţie (...)"

2. daca indeplinesti conditiile de la b), c) si d) si promovezi si testul 13/15, perioada de suspendare se reduce la 30 zile cu conditia sa faci cerere in acest sens conf. art.221 (este o cerere standard care o gasesti la udriste pe unul din avizierele de pe acolo).

testul nu este greu, ideea este sa mai recitesti oug 195 si hg 1391(reg. de aplic. oug 195) si sa nu dai raspunsuri din "experienta sau practica" ci din lege.

cererea ptr reducerea la 30 zile se va aproba obligatoriu in conditiile in care indeplinesti cumulativ prevederile art. 221. daca citesti cu atentie poti observa ca se spune "se reduce" si nu "se poate reduce". tu indeplineste-le pe toate odata si vei fi pieton doar 30 zile, perioada suficienta ptr. "caintza si reculegere".
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
cyan, moderator
Azi 14 aug. 2012, am luat taurul de coarne si am fost la Udriste.
Am sa dau detalii de cum a decurs toata ''operatiunea'':

- La ora 7:45 am ajuns la Udriste (erau cateva persoane - maxim 20). La ora 8:00 s-au deschis usile. Cca. 18 persoane din cele 20 aveau treaba la ghiseul 6 (reexaminari 13 din 15). Aici la ghiseu cu C.I. si dovada te cauta (sau te scrie) in calculator, dupa care ti le inmaneaza impreuna cu un cartonas cu un numar si ti se spune:
- Cladirea veche, sa aveti un pix !
... pe dovada mi-a fost scris cu pix rosu perioada de suspendare 09.08 - 06.11.2012

Am mers la ''cladirea veche''... la intrare ''nenea'' de acolo te intreaba unde mergi si te noteaza intr-un caiet... dupa care mergi in spatele curtii. Am asteptat acolo impreuna cu cca. 30-35 persoane (sau mai adunat intre timp). La ora 8:35 am fost invitati sa urcam sus in sala. In sala banci (doua randuri), am fost pusi cate doi in banca... sau dat explicatii despre ce este vorba: chestionare 13 din 15, total 20 minute, bifati cu X raspunsul corect, pix albastru, nu mazgaliti, nu faceti semne, inchideti telefoanele (ca va dau amenda), etc, etc.

S-a dat cate o hartie tiparita cu nr. intrebare si varianta a, b, c ... s-au impartit aleeatoriu chestionarele ... si gata, liniste totala. Cand mai erau 5 minute ni s-a spus ... dupa care STOP (joc), pixurile jos. Corectarea se face pe loc. Dupa parerea mea din cei vreo 30 de candidati, cca maxim 12 au luat minim 13 puncte (eu am luat 14). Mie unul nu mi s-a parut greu testul 13 din 15 (in afara de emotiile pe care le aveam la mine). Nu am stat cu burta pe carte, nu am citit decrete sau legi rutiere, nu am facut chestionare (m-am bazat pe cei 17 ani de experienta rutiera). Am citit fiecare intrebare cu mare atentie si am bifat raspunsul, la cele care nu eram sigur le-am lasat mai la urma.
Cei care nu au luat examenul li se dadea dovada si puteau revenii oricand doresc.
Cei care au promaovat se prezentau inapoi la ghiseul 6, acolo se dadea dovada cu stampila si adimis + punctajul.

Dupa care, cerere tip pt. reducere (o gasesti afara la xerox):
- cei care au avut permisul retinut in Bucuresti, depuneau cererea acolo la Udriste.
- cei care au avut permisul retinut in provincie, la Pta. Cosbuc, program marti 10 - 11, cred ca si in alte zile dar eu vorbesc doar de ziua de azi.
Atentie: Cererea tip este diferita, cea de Bucuresti, fata de cea din provincie.

Eu am mers la Pta. Cosbuc (vis-a-vis de pta. de flori), pt. ca eu am comis-o in provincie.
Acolo eram vreo 7-8 persoane.
Trebuie sa ai urmatoarele (pe langa conditiile ''b, c, d'' din art.221):
- Cerere tip
- Copie C.I.
- Original si copie dovada (cu mentiunea ca ai promovat examenul 13 din 15)
- Copie proces verbal
- Copie chitanta ca ai platit amenda

Am lasat cele enumerate mai sus acolo, si mi s-a spus sa ma prezint pe 09 sept. sa-mi ridic permisul... dar cum 09 sept. pica duminica, ma voi prezenta luni 10 sept.
Ce mai conteaza o zi cand am ''scapat'' de 60 de zile din cele 90 pe care le aveam de ''ispasit'' ca pedeapsa.

Sfatul meu:
Curaj celor care sunt in situata neplacuta de a li se fi retinut permisul... rabdare si tutun.
Atentie la chestionarele cu cele 15 intrebari ... fara graba sau emotie.
Rabdare ... si in cateva ore scapati de 30 sau 60 zile de suspendare.
Bafta tuturor ... si multumesc celor care mi-au raspuns aici pe forum (in special cyan)... faceti o treaba super buna.
Cu stima si respect !
Ultima modificare: Marți, 14 August 2012
RG33, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis luat pe 3 luni sau 1 luna? leonsorin leonsorin buna ziua, am facut-o lata ... aseara am baut o bere (fiind cu masina), si m-a oprit politia, si fiindca eu nu beau, corpul meu deja a asimilat-o si am avut ... (vezi toată discuția)
Suspendare 90 zile daniel123456 daniel123456 Buna ziua. Am fost oprit aseara plecand de la un chef am baut 4 sau 5 pahare de vin si m au oprit politai si a iesi 0.14 si prin urmare am primit fara drept de ... (vezi toată discuția)
Retinere permis de conducere pasmangiu pasmangiu Buna ziua, Mi-a fost retinut permisul de conducere pentru o alcoolemie de 0.03 in jud Prahova pentru o perioada de 90 zile. Am depus contestatie la tribunal ... (vezi toată discuția)