avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... taxa de 5,5% pentru CAS la comercializarea produselor ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

taxa de 5,5% pentru CAS la comercializarea produselor agricole

poate cineva sa ma ajute si sa imi spuna care sunt taxele ce se opresc pentru comercializarea cerealelor pe borderou de achizitie cereale ,inand cont ca se discuta de o taxa de 2% +una de 5,5% (CAS)
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 03:02, 14 August 2012
Persoanele fizice particulare care obtin venituri din valorificarea cerealelor obtinute dupa recoltare, in stare naturala intra sub incidenta prevederilor art. 71 lit. d din Codul fiscal .
Aceste persoane fizice au calitatea de contribuabili in temeiul art. 29621 lit. h din Codul fiscal . Ele nu datoreaza contributie de asigurari sociale pentru pensii (CAS), in baza exceptiei specifice prevazute de art. 29623 alin. 1 din Cod fiscal . In schimb, datoreaza contributia la asigurarile sociale de sanatate (CASS), chiar daca realizeaza venituri din pensii sau din salarii, dupa cum rezulta din prevederile art. 29623 alin. 3 din Codul fiscal (se calculeaza si se datoreaza CASS asupra tuturor acestor venituri).

Potrivit art. 29624 alin. 5 si alin. 8 din Codul fiscal aceste persoane fizice datoreaza contributia individuala la asigurarile sociale de sanatate de 5,5% sub forma de plati anticipate, obligatia calcularii, retinerii si virarii sumelor respective revenind platitorilor de venit, in conformitate cu prevederile art. 74 alin. 4 din Codul fiscal . Obligatiile astfel calculate, retinute si virate in cursul anului de catre platitorul de venit reprezinta obligatii finale.

In privinta declaratiei in care se raporteaza aceasta contributie, pe site-ul ANAF, la sectiunea "Transparenta decizionala" este publicat proiectul de ordin comun al ministrului Finantelor Publice, ministrului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si ministrului Sanatatii pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului 112 "Declaratiei privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate", unde CASS datorata de persoanele care realizeaza venituri, in regim de retinere la sursa a impozitului pe venit, din activitatile agricole prevazute la art. 71 lit. d din Codul Fiscal este prevazuta la nr. 34 din nomenclatorul creantelor fiscale declarate. Cu alte cuvinte, aceasta contributie uremaza a se declara tot in formularul 112, care se va modifica special conform modificarilor intrate in vigoare de la data de 1 iulie 2012.

[ link extern ]
deci in cazul meu de cumparator eu snt obligat sa platesc aceasta taxa sau nu ?
multumesc pentru raspuns
Datorati numai contibutia la CASS.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

impozit productie agricola la persoane fizice neautorizate elenascurt elenascurt Sunt o persoana fizica neautorizata care am o suprafata de teren arabil , dupa care am predat la FNC o cantitate de porumb boabe. Am constatat ca mi-au retinut ... (vezi toată discuția)
Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contributie asigurari sociale de sanatate Hortopan Sorin Hortopan Sorin Sunt pensionar și plătesc CASS-ul de 5,5% reținut la drepturile de pensie ce depășesc suma de 740 lei. Sunt angajat cu conventie civila la 4 ... (vezi toată discuția)