avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 442 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Titlu de propietate teren agricol
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Titlu de propietate teren agricol

Buna seara. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. familia mea are in propietate o suprafata de 16 ha teren agricol. acesta este pe numele buniciilor care au avut 3 fii. pe titluriile de propietate or sa fie trecuti toti sau fiecare pe parcela care i se cuvine. si daca casa si anexele au fost trecute pe numele tatalui meu acestuia i se cuvine o suprafata mai mare de teren sau acesta v a fi impartit in parti egale catre toti mostenitorii. va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 07:43, 13 August 2012
Titlul de proprietate va privi terenurile detinute de catre defuncti conform evidentelor din Registrul agricol iar ca mostenitori vor fi cei 3 fii. Partajul se poate face de catre mostenitori si stabileste care parcela va fi in posesia fiecarui mostenitor. In baza carui act tatal dvs. are in proprietate casa si anexele ? Daca ea este trecuta in partea de jos a titlului de proprietate la sectiunea curti constructii, este parcela care se supune partajului. Fiecare fiu poate primi o cota de 1/3 din intreaga suprafata si este la latitudinea lor sa imparta bunurile respective conform vointei lor.
casa este trecuta pe numele lui prin contract de Vanzare Cumparare
daca imobilul casa apare intr-un contract de vanzare cumparare pe numele tatalui dvs., nu face obiectul partajului. Puteti solicita insa, in cadrul partajului succesoral dupa bunic ca curtea si gradina sa revina in lotul dvs.
si daca solicit asta ceilalti mostenitori ai drept asupra gradini?
In primul rand avem o problema: pe titlul de proprietate o sa fie trecuti cei care au facut cerere in baza legii fondului funciar, indiferent cati frati sunt. Banuiesc ca titlurile de proprietate au fost deja emise pe numele bunicilor, pentru ca acum nu se mai poate face cerere. Daca sunt emise pe numele bunicilor, fiind inscrisa inclusiv gradina dvs. se va face partaj intre toti mostenitorii (de principiu, toti au cote egale). In masura in care, din greseala, gradina pe care aveti act de vanzare-cumparare (nu vorbim aici de casa, care nu se trece in titlul de proprietate, trebuie sa existe autorizatie de constructie), a fost inscrisa pe titlu, exista doua variante: fie, daca exista intelegere, la partaj gradina cade in lotul proprietarului din contract, urmand ca diferenta de teren ramasa sa se imparta in trei parti egale (adica tatal dvs. ia gradina, o data, si inca 1/3 din terenurile din titlul de proprietate), fie solicitati in instanta radierea gradinii din TP urmand ca abia apoi sa faceti partajul. Daca exista deja acte de proprietate pentru gradina, ceilalti frati nu au drept asupra ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Gradina impartita pe 3 loturi - titluri de proprietate false/neconforme labuscapaul labuscapaul Buna ziua, am urmatoare speta: Gradina impartita pe 3 loturi ( 346,347,348) – titluri de proprietate falsificate/neconforme Avand in vedere ca pana acum nu ... (vezi toată discuția)
Separare titlu de proprietate de pe unul cu mai multi detinatori teo.tec teo.tec Tatal meu impreuna cu fratii/surorile acestuia detin impreuna un titlu de proprietate cu terenuri agricole mostenite de la buniculr meu. Spun impreuna pentru ... (vezi toată discuția)