Buna seara. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. familia mea are in propietate o suprafata de 16 ha teren agricol. acesta este pe numele buniciilor care au avut 3 fii. pe titluriile de propietate or sa fie trecuti toti sau fiecare pe parcela care i se cuvine. si daca casa si anexele au fost trecute pe numele tatalui meu acestuia i se cuvine o suprafata mai mare de teren sau acesta v a fi impartit in parti egale catre toti mostenitorii. va multumesc si astept raspunsul dumneavoastra
Titlul de proprietate va privi terenurile detinute de catre defuncti conform evidentelor din Registrul agricol iar ca mostenitori vor fi cei 3 fii. Partajul se poate face de catre mostenitori si stabileste care parcela va fi in posesia fiecarui mostenitor. In baza carui act tatal dvs. are in proprietate casa si anexele ? Daca ea este trecuta in partea de jos a titlului de proprietate la sectiunea curti constructii, este parcela care se supune partajului. Fiecare fiu poate primi o cota de 1/3 din intreaga suprafata si este la latitudinea lor sa imparta bunurile respective conform vointei lor.
daca imobilul casa apare intr-un contract de vanzare cumparare pe numele tatalui dvs., nu face obiectul partajului. Puteti solicita insa, in cadrul partajului succesoral dupa bunic ca curtea si gradina sa revina in lotul dvs.
In primul rand avem o problema: pe titlul de proprietate o sa fie trecuti cei care au facut cerere in baza legii fondului funciar, indiferent cati frati sunt. Banuiesc ca titlurile de proprietate au fost deja emise pe numele bunicilor, pentru ca acum nu se mai poate face cerere. Daca sunt emise pe numele bunicilor, fiind inscrisa inclusiv gradina dvs. se va face partaj intre toti mostenitorii (de principiu, toti au cote egale). In masura in care, din greseala, gradina pe care aveti act de vanzare-cumparare (nu vorbim aici de casa, care nu se trece in titlul de proprietate, trebuie sa existe autorizatie de constructie), a fost inscrisa pe titlu, exista doua variante: fie, daca exista intelegere, la partaj gradina cade in lotul proprietarului din contract, urmand ca diferenta de teren ramasa sa se imparta in trei parti egale (adica tatal dvs. ia gradina, o data, si inca 1/3 din terenurile din titlul de proprietate), fie solicitati in instanta radierea gradinii din TP urmand ca abia apoi sa faceti partajul. Daca exista deja acte de proprietate pentru gradina, ceilalti frati nu au drept asupra ei.