avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succcesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succcesiune

buna ziua , va rog sa-mi spuneti cum se dovedeste ca ai acceptat tacit succesiunea unde anume trebuie sa dovedesc acest lucru,cui si in ce conditii trebuie dovedit acest lucru? Va multumesc frumos!
Cel mai recent răspuns: mireladolta , utilizator 14:55, 13 August 2012
Acte de acceptare tacită a succesiunii pot fi considerate actele de conservare, de îngrijire şi administrare , cum ar fi plata impozitului , acte de închiriere , actele de posesiune si folosinţă a bunurilor succesorale; faptul mutării definitive a succesibilului în casa moştenită, demolarea unei construcţii; încasarea unor creanţe de la debitorii succesiunii,etc.
Aceste fapte se dovedesc prin înscrisuri, martori , alte mijloace de probă admise de lege şi se prezintă în instanţă , atunci când o altă persoană neagă calitatea dvs. de moştenitor acceptant al succesiunii.

Art. 1.108. -
(1) Acceptarea poate fi expresă sau tacită
(2) Acceptarea este expresă când succesibilul își însușește explicit titlul sau calitatea de moștenitor printr-un înscris autentic sau sub semnătură privată
(3) Acceptarea este tacită când succesibilul face un act sau fapt pe care nu ar putea să îl facă decât în calitate de moștenitor.
Art. 1.109. - În situația în care acceptarea este făcută printr-un înscris autentic, declarația de acceptare se va înscrie în registrul național notarial, ținut în format electronic, potrivit legii. Art. 1.110. -
(1) Actele de dispoziție juridică privind o parte sau totalitatea drepturilor asupra moștenirii atrag acceptarea tacită a acesteia. Sunt astfel de acte:
a) înstrăinarea, cu titlu gratuit sau oneros, de către succesibil a drepturilor asupra moștenirii;
b) renunțarea, chiar gratuită, în folosul unuia sau mai multor moștenitori determinați;
c) renunțarea la moștenire, cu titlu oneros, chiar în favoarea tuturor comoștenitorilor sau moștenitorilor subsecvenți
(2) De asemenea, pot avea valoare de acceptare tacită a moștenirii actele de dispoziție, administrare definitivă ori folosință a unor bunuri din moștenire
(3) Actele de conservare, supraveghere și de administrare provizorie nu valorează acceptare, dacă din împrejurările în care acestea s-au efectuat nu rezultă că succesibilul și-a însușit prin ele calitatea de moștenitor
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act de succesiune pricopazza pricopazza ce insemna accept tacit????acceptul tacit al unei mosteniri din partea parintilor mei nu cunosc termenul si sunt in mare dubii ???? va mutlumesc (vezi toată discuția)
Moºtenitori co_misaru co_misaru suntem 2 fraţi. tatăl nostru s-a recăsătorit cu o femeie care avea deja 1 copil şi au mai făcut unul împreună. tatăl a decedat. cum se împarte masa ... (vezi toată discuția)
Declaratie de acceptare a mostenirii Ddaiana Ddaiana Buna dimineata Va rog sa ma ajutati cu un sfat: detin un testament pentru un apartament al matusii mele decedata la 1 nov. 2008; cejlalti veri ai mei nu sunt ... (vezi toată discuția)