Buna dimineata
Va rog sa ma ajutati cu un sfat: detin un testament pentru un apartament al matusii mele decedata la 1 nov. 2008; cejlalti veri ai mei nu sunt de acord cu situatia dorind ca locuinta sa se vanda si banii rezultati sa se imparta tuturor mostenitorilor; au depus actele pentru succesiune solicitandu-mi si mie inscrisurile necesare: cu ocazia adunarii acestora am consultat un avocat de la care am aflat, cu intarziere de o saptamana, ca trebuia sa intocmesc in termen de sase luni de la decesul matusii o declaratie de acceptare a mostenirii la notariat. Cat de grava e omisiunea mea si ce mai pot face pentru a remedia situatia? Va multumesc pentru ajutor!
exista institutia repunerii in termen, atunci cand dovediti ca ati avut motive temeinice pentru a nu deschide succesiunea. In acest caz, incepesa curga un nou terme . termenul de 6 luni..de fapt cred ca l-ati depasit cu putin, incercati si va grabiti, poate reusiti.
Mostenirea poate fi acceptata nu numai expres (printr-un inscris) ci si tacit - cand eredele face un act, pe care n-ar putea sa-l faca decat in calitatea sa de erede, si care lasa a se presupune neaparat intentia sa de acceptare.
(bunaoara, ati platit cumva impozitul pe apartament sau prima rata scadenta la 15 martie?)
Va multumesc pentru atentia acordata problemei mele
Nu am realizat recent nici o actiune legata de obligatiile apartamentului in discutie: locuiesc la 600km distanta de acesta, sunt singura si confruntata cu ostilitatea celor sase familii cu care ma aflu in divergenta de interese, motiv pentru care nici la inmormantare nu am fost.
Doamna sau domnisoara Romascanu
Spuneti-mi va rog daca se poate considera din perspectiva juridica acceptare tacita faptul ca in intervalul de 6 luni de la decesul matusii am realizat cateva convorbiri telefonice cu una din familiile implicate in succesiune afirmand cu aceste prilejuri dorinta mea de a-mi apara sansa data de testament?
Va multumesc pentru ajutor
Acceptarea tacita intervine cand succesibilul face un act pe care nu-l putea savarsi decat in calitatea sa de mostenitor.
Sunt considerate acte de acceptare tacita:
- intrarea in posesiunea si folosinta bunurilor succesorale, faptul mutarii definitive a succesibilului in casa mostenita, demolarea unor constructii, efectuarea de lucrari care nu comporta urgenta;
- actele de instrainare cu titlu oneros sau gratuit a unor bunuri succcesorale;
- constituirea unor drepturi reale asupra bunurilor din succesiune (ex. servituti, uzufruct, ipoteca, gaj etc.).etc
Succesiune
Hanuka
In anul 2004 a decedat mama in urma careia s-a facut succesiunea conform legii. Mostenitorii au fost tatal, sora si cu mine.Intre timp, mai exact acum o luna ... (vezi toată discuția)