În cazul apariției unor riscuri pentru sănătatea sau securitatea mamei salariate, ori a copilului, dacă salariata este gravidă, lăuză, sau alăptează, riscurile avându-și originea în munca specifică efectuată de către aceasta, angajatorului îi revin câteva obligații:
•angajatorul va fi obligat să-i modifice condițiile de muncă și/sau orarul de muncă, în funcție de posibilitățile pe care le are la îndemână;
•în situația în care nu este posibilă niciuna dintre măsurile amintite, angajatorul are obligația de a-i repartiza salariatei un alt loc de muncă, unul în care să nu se regăsească riscurile respective.
Dacă angajatul nu poate dispune modificarea condițiilor de muncă și nici nu poate, în mod obiectiv, să pună la dispoziția angajatei un alt loc de muncă, salariatei nu-i rămâne decât opțiunea de a solicita concediul de risc maternal, atașând recomandarea primită din partea medicului specialist.
Toate modificările ce operează în situații de acest gen trebuie să țină cont de recomandările făcute de medicul de medicina muncii, însă avându-se în vedere o altă condiție specială: modificarea locului sau condițiilor de muncă nu trebuie să afecteze veniturile salariatei. Cu alte cuvinte, salariul trebuie să rămână cel puțin același.
Pentru a putea beneficia de acest concediu, salariata are obligația de a informa angajatorul cu privire la existența stării de graviditate. O reglementare normală, de altfel, fiind un lucru bine știut faptul că angajatorul nu poate, în alte condiții, să afle despre existența unei sarcini, fiind interzisă chestionarea angajatei cu privire la aspecte ce țin de viața privată. Odată informat, angajatorul trebuie să efectueze o evaluare, colaborând cu medicul de medicina muncii, prin care să contureze exact riscurile ce însoțesc activitatea salariatei în cauză, ce ar putea-o pune în pericol. Toate cele constatate se vor consemna într-un raport de evaluare detaliat.
Concediul de risc maternal se poate acorda în mai multe momente, în funcție de alegerea angajatei. El poate fi înainte de solicitarea și intrarea în concediul de maternitate, ori după data revenirii din concediul post-maternal obligatoriu, câtă vreme nu se solicită concediul pentru creșterea și îngrijirea copilului de până la 2 ani. Durata concediului de risc maternal poate fi de maxim 120 de zile, acordate într-una sau mai multe etape, gradual
Situatia mea este asemanatoare: doctorul s-ar putea sa imi recomande concediu risc maternal, dar, in paralel, eu sunt si PFA - traduceri autorizate. In situatia aceasta, eu voi putea continua sa lucrez ca PFA, nu? Nu este niciun risc implicat, munca putand sa o fac si din pat, cu un laptop. Ma intereseaza acest aspect cu referire la veniturile care se vor lua in calcul la indemnizatia de crestere copil.
Multumesc.
1. La calculul indemnizatiei pentru CCC se vor avea in vedere toate veniturile profesionale nete din cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii), indiferent de sursa lor sau de numarul de surse de venit.
2. In aceste venituri intra veniturile din salarii, din concedii medicale (inclusiv cel de risc maternal sau de maternitate).