avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... expertiza fara citare parte
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

expertiza fara citare parte

Buna ziua!
As dori si eu lamuriri referitoare la o situatie juridica.
Tribunalul dispune efectuarea unei expertize contabile intr-un dosar avand ca obiect litigiu de munca.
Expertul convoaca la efectuarea expertizei numai reclamantii, salariati ai unui centru pentru preotectia copilului, si unul dintre parati.
Insa expertul nu convoaca la efectuarea expertizei celalalt parat, adica institutia pe care eu o reprezint.
Expertul trebuia, conform celor dispuse de instanta, sa stabileasca intinderea dreturilor banesti cuvenite reclamantilor si neacordate.
Drepturile pe care expertul trebuie sa le calculeze sunt prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul institutiei unde acestia lucreaza, iar datorita faptului ca institutia nu a acordat aceste drepturi, datorita lipsei banilor, reclamantii au formulat actiune in instanta.
Intrebarea este daca raportul de expertiza efectuat fara citarea institutiei pe care o reprezint si care este parat in cauza, este nul.
Ultima modificare: Luni, 13 August 2012
elini, utilizator
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 19:00, 13 August 2012
Efectuarea raportului de expertiză fără citarea părţilor reprezintă o încălcare a normelor de procedură sancţionată cu nulitatea relativă, ceea ce presupune ca aceasta să fie invocată la termenul imediat următor producerii încălcării.

Consecinţa anulării raportului de expertiză ca urmare a constatării nulităţii acestuia este refacerea sa, care nu poate fi efectuată decât de către instanţa de fond

Potrivit art. 212 alin. 2 C. proc. civ., expertiza contrarie trebuie ceruta motivat la primul termen dupa depunerea lucrarii. Aceste norme care reglementeaza conditiile in care trebuie sa se invoce regularitatea raportului de expertiza au caracter dispozitiv.

Drept urmare, fata de prevederile art. 108 alin. 3 C. proc. civ., neinvocarea nulitatii raportului de expertiza la prima zi de infatisare dupa depunere si inainte de a se fi pus concluzii in fond, atrage sanctiunea decaderii.

La primul termen aratati situatia de fapt solicitand refacerea expertizei prin convocarea tuturor partilor implicate in proces
Pentru a nu pierde timp si a spori cheltuielile de judecata (de regula, acestea se platesc de partea care pierde procesul), iar in final sa se ajunga la aceleasi concluzii, ca in raportul de expertiza judiciara de care amintiti, nu cred ca este lipsit de interes, sa analizati raportul de expertiza si sa formulati observatii pertinente, cu atasare de documente justificative (daca le aveti).
In deschiderea discutiei mentionati ca drepturile pentru care firma a fost actionata in judecata au fost prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul firmei, dar nu au fost acordate de firma din lipsa de bani. Prin urmare, se pare ca vina apartine firmei care nu s-a achitat de o prevedere a contractului negociat intre parti.
Puteati semna inainte de proces, la nivel de firma, o intelegere cu salariatii si stabili de comun acord cu reprezentantii acestora/ sindicatul un grafic de plata a obligatiilor firmei, de plata a unor drepturi negociate, fata de salariati, caz in care momentan, probabil, nu mai ajungeati la proces.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent va rog ! comunicare acte catre expert inainte de intrunirea partilor ? Krissia . Krissia . Am cateva neclaritati si poate ma lamureste cineva va rog. 1) S-a primit prin e-mail adresa de la expert pt convocarea partilor, dar pana acum nu s-a primit ... (vezi toată discuția)
Refacere expertiza recurs scarlet scarlet situatia este in felul urmator: am contestat o expertiza la prima instanta, pentru necitare in termenul legal (dar nu trecusem articolele din c. proc. civila) ... (vezi toată discuția)
Raspuns obiectiuni - citare parti? anniela anniela Buna ziua domnilor experti! Intr-un proces de partaj s-au depus obiectiuni admise de instanta si ca atare s-a solicitat expertului raspuns. Expertiza a ... (vezi toată discuția)