Buna ziua!
As dori si eu lamuriri referitoare la o situatie juridica.
Tribunalul dispune efectuarea unei expertize contabile intr-un dosar avand ca obiect litigiu de munca.
Expertul convoaca la efectuarea expertizei numai reclamantii, salariati ai unui centru pentru preotectia copilului, si unul dintre parati.
Insa expertul nu convoaca la efectuarea expertizei celalalt parat, adica institutia pe care eu o reprezint.
Expertul trebuia, conform celor dispuse de instanta, sa stabileasca intinderea dreturilor banesti cuvenite reclamantilor si neacordate.
Drepturile pe care expertul trebuie sa le calculeze sunt prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul institutiei unde acestia lucreaza, iar datorita faptului ca institutia nu a acordat aceste drepturi, datorita lipsei banilor, reclamantii au formulat actiune in instanta.
Intrebarea este daca raportul de expertiza efectuat fara citarea institutiei pe care o reprezint si care este parat in cauza, este nul.
Efectuarea raportului de expertiză fără citarea părţilor reprezintă o încălcare a normelor de procedură sancţionată cu nulitatea relativă, ceea ce presupune ca aceasta să fie invocată la termenul imediat următor producerii încălcării.
Consecinţa anulării raportului de expertiză ca urmare a constatării nulităţii acestuia este refacerea sa, care nu poate fi efectuată decât de către instanţa de fond
Potrivit art. 212 alin. 2 C. proc. civ., expertiza contrarie trebuie ceruta motivat la primul termen dupa depunerea lucrarii. Aceste norme care reglementeaza conditiile in care trebuie sa se invoce regularitatea raportului de expertiza au caracter dispozitiv.
Drept urmare, fata de prevederile art. 108 alin. 3 C. proc. civ., neinvocarea nulitatii raportului de expertiza la prima zi de infatisare dupa depunere si inainte de a se fi pus concluzii in fond, atrage sanctiunea decaderii.
Pentru a nu pierde timp si a spori cheltuielile de judecata (de regula, acestea se platesc de partea care pierde procesul), iar in final sa se ajunga la aceleasi concluzii, ca in raportul de expertiza judiciara de care amintiti, nu cred ca este lipsit de interes, sa analizati raportul de expertiza si sa formulati observatii pertinente, cu atasare de documente justificative (daca le aveti).
In deschiderea discutiei mentionati ca drepturile pentru care firma a fost actionata in judecata au fost prevazute in contractul colectiv de munca la nivelul firmei, dar nu au fost acordate de firma din lipsa de bani. Prin urmare, se pare ca vina apartine firmei care nu s-a achitat de o prevedere a contractului negociat intre parti.
Puteati semna inainte de proces, la nivel de firma, o intelegere cu salariatii si stabili de comun acord cu reprezentantii acestora/ sindicatul un grafic de plata a obligatiilor firmei, de plata a unor drepturi negociate, fata de salariati, caz in care momentan, probabil, nu mai ajungeati la proces.