avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raspuns obiectiuni - citare parti?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raspuns obiectiuni - citare parti?

Buna ziua domnilor experti!

Intr-un proces de partaj s-au depus obiectiuni admise de instanta si ca atare s-a solicitat expertului raspuns.
Expertiza a fost depusa si avocatul partii adverse a cerut refacerea acestor "raspunsuri la obiectiuni" pe motiv ca nu au fost citate partile....Instanta a incuviintat aceasta cerere....(??!!??) ...
Este corect ca la raspunsul la obiectiuni sa se citeze partile?
Ma putei ajuta cu un temei legal?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:46, 1 Septembrie 2010
Temeiul este art.208 c.proc.civ.care prevede ca atunci cand se efectueaza o expertiza ( in cazul de fata fiind vorba de completare sau refacere a raportului), ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire in care se vor arata zilele si orele cand va fi efctuata lucrarea.
Dovada de de primire fiind necesara a fi alaturata lucrarii expertului.
Tocmai,nu este vorba de o refacere a expertizei ( expertiza a fost efectuata cu citarea partilor..etc), este vorba de raspuns la obiectiuni.
In acest caz - raspuns obiectiuni - este corect ca instanta sa ceara expertului sa faca dovada citarii partilor?
Daca veti lectura incheierea instantei veti observa ca in baza aceluiasi text instanta a dispus refacerea raspunsului la obiectiunile formulate, avand in vedere ca avem singurul text de lege aratat care nu distinge - texul spune"cand se efectueaza o expertiza" si deci unde legea nu distinge nici noi nu putem distinge.
Nu avem in text de exemplu o disp. derogatorie cu privire la raspunsul la obiectiuni-completare etc.caz in care nu este necesara citarea, de aceea este aplicabil acelasi text.Nendeplinirea acestei obligatii de citare ducand practic la nulitatea absoluta a raportului de expertiza, in cazul de fata al raspunsului la obiectiuni.
Multumesc pentru raspuns =D>, acum are o logica, cu toate astea sper sa nu aveti dreptate...:((poate ascultam si alte pareri...
Revin, de aceasta data eu cu o intrebare si anume ce presupuneau acele raspunsuri la obiectiuni, mai exact era necesara deplasarea din nou in teren a expertului, pentru ca in cazuri de exemplu de refacere doar a unor calcule, evident nu mai este necesara deplasarea in teren si deci nici citarea partilor sau invers daca de exemplu expertul a omis sa evalueze o imbunatatire a unui imobil este necesara din nou deplasarea si deci citarea.
Deci care este situatia mai exact?

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila handsu handsu Neprezenta , nefiind anuntata , a reclamantei la efectuarea expertizet contabile aceasta este valabila sau se poate solicita anularea ei ? (vezi toată discuția)
Expertiza contabila judiciara petre popescu petre popescu La un procesc penal s-a efectuat o expertiza contabila in vederea existentei sau nu a unei datorii banesti. Am cerut un expert consilier, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Expertize pentru partaj... e obligatorie prezenta partilor? tutu12 tutu12 Dupa numirea unor experti(contabil , bunuri si auto) care urmaresc niste obiective intr-un proces de partaj , este obligatorie prezenta partilor la efectuarea ... (vezi toată discuția)