avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 233 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Raspuns obiectiuni - citare parti?
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Raspuns obiectiuni - citare parti?

Buna ziua domnilor experti!

Intr-un proces de partaj s-au depus obiectiuni admise de instanta si ca atare s-a solicitat expertului raspuns.
Expertiza a fost depusa si avocatul partii adverse a cerut refacerea acestor "raspunsuri la obiectiuni" pe motiv ca nu au fost citate partile....Instanta a incuviintat aceasta cerere....(??!!??) ...
Este corect ca la raspunsul la obiectiuni sa se citeze partile?
Ma putei ajuta cu un temei legal?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 23:46, 1 Septembrie 2010
Instanta a cerut stabilirea valorilor unor bunuri mobile la o anumita data. Obiectiunile partii adverse au fost vis-a-vis de uzura calculata de expert in momentul efectuarii expertizei, au solicitat ca aceasta uzura sa fie calculata strict pana la momentul despartirii in fapt. Instanta, in mod corect cred eu, a cerut expertului acest calcul luand in calcul durata de viata a acestor bunuri din nomenclator.
Daca pentru acest lucru, care tine strict de un calcul matematic, este necesara faza de teren....
Cu toate acestea instanta considera oportuna citarea partilor....Ce pot face in acest caz, am argumente juridice??? sau ma lupt cu morile de vant?
Cu tot respectul, insa parerea mea este diferita.
Prin obiectiuni una sau mai multe parti arata ca motivele pentru care nu este (sunt) de acord cu concluziile expertizei efectuate. Expertul poate sa-si insuseasca obiectiunea si sa faca cuvenita rectificare in expertiza. Expertul poate sa nu-si insuseasca obiectiunea si in acest trebuie sa o faca motivat. Raspunsurile la obiectiuni nu este o expertiza propriu-zisa si din aceasta cauza nu intra sub incidenta art. 208 Cod proc. civila. Din aceasta cauza la raspunsurile ;a obiectiuni nu este necesara convocarea partilor.
A nu se confunda raspunsurile la obiective cu suplimentul de expertiza. In cazul suplimentului de expertiza se reconsidera rezolvarea obiectivelor in urma aparitiei unor elemente noi. In acest caz se pot convoca partile.
Convocarea partilor la efectuarea expertizei nu are un caracter obligatoriu, ea se face in functie de necesitate. Reproduc prevederile art. 208 cod proc. civila Daca pentru expertiza este nevoie de o lucrare la fata locului, ea nu poate fi facuta decat dupa citarea partilor prin carte postala recomandata, cu dovada de primire, aratand zilele si orele cand incepe si continua lucrarea. Dovada de primire va fi alaturata lucrarii expertului. Partile sunt obligate sa dea expertului orice lamuriri in legatura cu obiectul lucrarii. . Reiese foarte clar din acest articol din codul procedura civila ca partile se convoaca numai daca este nevoie de prezenta lor pentru a furniza informatii utile rezolvarii obiectivelor expertizei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expertiza contabila handsu handsu Neprezenta , nefiind anuntata , a reclamantei la efectuarea expertizet contabile aceasta este valabila sau se poate solicita anularea ei ? (vezi toată discuția)
Expertiza contabila judiciara petre popescu petre popescu La un procesc penal s-a efectuat o expertiza contabila in vederea existentei sau nu a unei datorii banesti. Am cerut un expert consilier, mi s-a ... (vezi toată discuția)
Expertize pentru partaj... e obligatorie prezenta partilor? tutu12 tutu12 Dupa numirea unor experti(contabil , bunuri si auto) care urmaresc niste obiective intr-un proces de partaj , este obligatorie prezenta partilor la efectuarea ... (vezi toată discuția)