avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 518 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... pregatire pentru CCC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

pregatire pentru CCC

Buna ziua

As dori sa stiu daca atunci cand angajata face o cerere pentru suspendarea CIM deoarece va intra in concediu de crestere al copilului, ar trebui sa mentioneze si durata aleasa de ea (de 1 an sau 2 ani).

Si de asemenea, pe decizia de suspendare intocmita de angajator, trebuie din nou sa apara aceasta perioada?

Citisem ca odata aleasa perioada, nu mai poate fi schimbata? Asa este?

Va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:07, 23 Martie 2018
1. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune>:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
(7) Optiunea beneficiarului prevazuta la alin. (1) se exprima in scris, pe baza de cerere, si nu poate fi schimbata pe parcursul acordarii drepturilor.

2. Cand faceti cererea catre angajator pentru suspendarea CIM in vederea intrarii in CCC trebuie deci sa specificati pentru ce perioada da CCC optati.

3. In decizia sa angajatorul specifica perioada pentru care salariata a solicitat CCC.
Am inteles.

Multumesc frumos!
Cum se calculeaza exact cele 42 de zile de lauzie, va rog?
Se incepe cu ziua urmatoare nasterii si cea de-a 42-a este considerata data implinirii concediului de lauzie? Sau gresesc?
Multumesc in avans!
1. Normele de aplicare a OUG 111/2010 spun:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:
a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...
2. Concediul postnatal (lauzie) incepe cu ziua in care s-a nascut copilul deci in cele 42 de zile intra si ziua de nastere a copilului
Am un copil al unei angajate nascut in 3 Decembrie 2013.
Pentru adeverinta pentru primarie, cele 42 de zile de concediu de lauzie se implinesc in 13 Ianuarie 2014? Am calculat corect, va rog frumos?

Multumesc!

Alte discuții în legătură

Durata maxima a concediului postnatal si concediul de ingrijire copil dalias dalias Am urmarit discutiile din forum si majoritatea se refera la cele 42 de zile minime ale concediului postnatal. 1. Exista si vreo limita maxima? Poate fi de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie 2013 carmenvls carmenvls As avea si eu o intrebare in legatura cu idemnizatia de crestere copil si anume: eu am intrat in concediu prenatal din data de 10.09.2013 dpn fiind ... (vezi toată discuția)
Cic 2 ani Vioreld Vioreld Buna ziua. Imi puteti spune unde gasesc detalii despre cum se completeaza adeverinta pentru o persoana care intra in concediu crstere copil. Multumesc. (vezi toată discuția)