As avea si eu o intrebare in legatura cu idemnizatia de crestere copil si anume:
eu am intrat in concediu prenatal din data de 10.09.2013 dpn fiind 28.11.2013. Asta inseamna ca mi-am pastrat 42+4 zile de concediu postnatal. Problema e ca acel dpn se pare ca o sa fie depasit si o sa intru in cele 42 de zile minime de lauzie.
Pe mine ma intereseaza ce varianta am ca sa nu am probleme sa pierd indemnizatia, pana acum am auzit doua variante: sa imi iau concediu fara plata de la servici pentru diferenta de zile care depaseste, sau o derogare facuta pe baza de cerere la cei care se ocupa de dosarul de indemnizatie.
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC) nu se acorda mai repede de a 43-a zi de la nasterea copilului.
2. In cazul in care concediul de lauzie este mai mic de 42 de zile veti relua activitatea sau veti solicita concediu fara plata sau veti lua un concediu medical pana se implinesc cele 42 de zile si apoi veti intra in CCC.
3. "Derogarea" de care pomeniti dvs. este prevazuta de legislatie numai in cazul nasterii inainte de termen iar persoana in cauza nu are cele 12 luni de obtinere de venituri.
4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:
a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;
b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...
Art. 4
...
(4) In situatia in care nasterea copilului se produce inainte de termen, perioada prevazuta la art. 2 alin. (1) se diminueaza cu perioada cuprinsa intre data nasterii copilului si data prezumata a nasterii, certificata de medicul de specialitate.
Concediu postnatal
arramona
Buna ziua. Imi puteti da si mie un raspuns, va rog frumos.Ce se intampla in cazul in care dupa nastere nu au mai ramas 42 de zile de concediul de maternitate, ... (vezi toată discuția)