Am o sentinta civila prin care o societate comerciala a fost obligata sa imi plateasca o suma de bani. Problema este ca sentinta am obtinut-o in 21.05.2008 si mi-a fost comunicata in 12.06.2008. Dintr-o eroare ambele sentinte (si a mea si a debitoarei) au fost comunicate desi instanta dispusese in insusi dispozitivul sentintei ca citarea se va face catre creditoare la adresa .................. si catre debitoare la adresa ............................. (la sediul ei social). Luna trecuta am facut o cerere prin care am solicitat instantei sa faca recomunicarea sentintei catre debitoare la sediul acesteia. Sentinta poate fi atacata cu cerere in anulare in termen de 15 zile de la comunicare..... Intrebarea este daca eu acum mai pot investi sentinta si sa o pun in executare sau s-a prescris?
Aici as avea o obsercatie, nu cred ca va obtine incuviintarea executarii silite. Implinirea prescriptiei constituie motiv de respingere a cererii de incuviintare.
Nici nu cred ca se uita judecatorul la asta. Nu are de unde sa stie ca nu au fost efectuate plati partiale sau au intervenit motive de suspendare/incetare termen prescriptie. Incuviintarea este o formalitate iar daca cineva se considera nedreptatit poate contesta executarea. Poate ca debitorul desi stie ca a intervenit prescripita nu va contesta si stiind ca are de dat niste bani (mergem pe sensibilitatea debitoului cu mustrari de constiinta) va ajunge la o intelegere cu creditorul
Legal, judecatorul investit cu o cerere de incuviintare verifica doua lucruri. Creditorul sa aiba un titlu executoriu si sa nu fi intervenit prescriptia.
Adevarat, majoritatea judeca superficial astfel de cereri, dar nu cred ca ar trebui sa ne bazam totusi pe asa ceva.