avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 952 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Acte originale la angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Acte originale la angajator

Salut pe toata lumea si pe aceasta cale ma adresez celor competenti cu o intrebare' mai exact asta e situatia: am fost acceptat la un angajator si acesta mi-a spus ca la dosar sa las si actele de studii in original cica pentru siguranta lui, eu am zis ca sunt deacord ca nu sunt genu de om care sa faca probleme sau sa plece din firma cu diverse cand incheie colaborarea asa ca le-am propus incheierea unui proces vrebal de predare primire intre firma si mine in felul acesta eu avand la mana un act prin care sa demonstrez ca actele originale sunt la ei; am vrut sa iau aceasta masura deoarece nu cunosc foarte bine conducerea acestei firme si nu vreau sa ma trezesc ca nu imi dau salariu dar nici nu pot sa plec ca imi tin actele si imi zic ceva de gen "nu ramai nu iti dam actele". Dar in urma propunerii mele m-am lovit de refuzul conducerii ei spunand ca nu fac un proces verbal pentru acte originale. Au dreptul de a cere actele in original ca sa le tina firma? e legal?.....sincer nu stiu daca sa continui colaborarea cu aceasta firma fiindca mi se pare cam dubios acest lucru ca sa nu mai vorbim de faptul ca ei nu dau liber in sarbatorile legale dar nici nu compenseaza lucrul in aceste zile..exepmlu in data de 15.08.2012 este sarbatoare legala dar la ei este o zi obisnuita de lucru....la fel se intampla si sambata....ce ma sfatuiti?
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 11:28, 15 August 2012
1. Ceea ce face angajatorul este un abuz si o ilegalitate.

2. - Nu trebuie sa lasati acte originale nicaieri.
- Faceti copii dupa ele, le confrunta cu originalele pe care vi le inapoiaza.

3. Parerea mea este ca acest angajator este neserios si mai bine mergeti in alta parte ca s-ar putea sa aveti probleme mari.
Documentele in original intotdeauna se afla asupra posesorului lor de drept. Nimeni nu poate sa va solicite documente in original, cel mult poate solicita pentru dosarul de personal copii legalizate. Nici macar in instanta nu se depun documente in original cu exceptia situatiei in care instanta solicita in mod expres acest aspect.
Neacordarea zilelor libere stabilite prin lege este un abuz si o desconsiderare a drepturilor salariatului stabilite prin normele legale in vigoare.
Din ceea ce spuneti acest angajator impune conditii care nu sunt conforme prevederilor legale, nu respecta drepturile legale ale salariatului, asadar decideti dumneavoastra daca incheiati sau nu contractul de munca.
sesizati ITM-ul, Parchetul si Politia.
actele originale nu se lasa niciodata nimanui
Tocmai asta e ideea ca deabea am inceut activitatea in firma de 2 zile si ma preseaza sa aduca actele originale cica ca sa fie sigur ca sunt serios si nu plec dupa cateva zile ca nu imi convine ceva si sa plec cu ceva scule din firma...mentionez ca m-a angajat pe postul de inginer it hardware...le-am propus ca toate sculele si aparatura primita sa se faca un proces verbal de predare primire in felu asta ambele parti fiind acoperite dar conducerea nu si nu ca la ei doar actele originale au valoare. Cititnd mesajele voastre tind sa inchei colaborarea cu aceasta firma.
nu va pot cere documentele originale! acelea sunt ale dvs. strict.
sunteti inginer de soft....nu le puteti da...bine scanate?:D

Alte discuții în legătură

Proces verbal de predare contestatie123 contestatie123 Buna ziua, Am fost angajat ca si inginer mecanic la o firma care se ocupa cu inchirierea utilajelor. Am primit de la firma scule, laptop si ... (vezi toată discuția)
Munca fara contract xmagx2001 xmagx2001 Buna ziua, am o mica problema si as dori sa imi spuneti cum sa procedez mai corect. Lucrez fara carte de munca, fara contract de peste jumatate de an, am ... (vezi toată discuția)
Acte originale firma contabilei? ramiha ramiha Buna ziua, Petru angajarea unui om la firma mea, trebuie duse la ITM si actele firmei in original. De treaba asta se ocupa contabila. Intrebarea e: trebuie ... (vezi toată discuția)