avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca fara contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca fara contract

Buna ziua,
am o mica problema si as dori sa imi spuneti cum sa procedez mai corect. Lucrez fara carte de munca, fara contract de peste jumatate de an, am intrebat cand se vor face actele si mi sa spus ca se vor face . Ideea este ca firma pt care lucrez nu a mai platit salariile la timp de peste 3 luni de zile, se dau esalonat, sunt foarte nemultumita. Lucrez in vanzari si sunt nevoita sa plec mult pe teren si nu primesc nici un ban pt deplasari. Ideea este ca in situatia aceasta eu nu mai pot lucra la acesta firma dar stau pt ca am investit bani pe care nu ai mai recuperez. Ma gandeam sa retin masina de servici si aparatura pina cand "patronul" sa imi poate da toti banii pe care i-am investit. Pentru masina si aparatura nu sa incheiat nici un act, nici un proces verbal de predare- primire, absolut nimic. Pot retine aceste bunuri pana la recuperarea banilor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:51, 27 Noiembrie 2012
Parerea mea este ca autoturismul si aparatura respective nefiind proprietatea dvs., angajatorul va poate reclama pentru furt.
In prima instanta sesizati ITM-ul, desi sanctionarea muncii fara forme legale se aplica atat angajatorului cat si celui care a acceptat sa lucreze fara forme legale.
Apoi incercati sa adunati cat mai multe dovezi (eventual martori) ca sa actionati angajatorul respectiv in instanta privind neplata salariilor precum si daune interese pentru neintocmirea c.i.m, neplata contributiilor sociale, etc...
Litigiile de munca sunt scutite de taxe judiciare si de timbru iar sarcina probei cade in sarcina angajatorului.
Neplata salariilor nu se poate proba cu martori ... daca retineri acele bunuri , atunci puteti fi acuzat de savarsirea unei fapte de natura sa atraga raspunderea penala a dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

State de plata branzaoana branzaoana Bunza ziua, lucrez la o firma de 1 an de zile, cu contract de munca. In decursul acestui an cred ca am semnat o singura data statul de plata. Daca firma ... (vezi toată discuția)
Garantiile ce nu se mai recupereaza de la firme alinmihut alinmihut buna as dori sami spuneti si mie cum se procedeaza cind iti dai demisia de la o firma ca sati mai primesti garantia inapoi??? pentru ca noua cind ne retine ... (vezi toată discuția)
Retineri carmenliv carmenliv salariata este in concediul medical, este corect sa se faca retineri din salariu in cazul in care aceasta a produs pagube societatii? (vezi toată discuția)