lucrez la o firma de 1 an de zile, cu contract de munca. In decursul acestui an cred ca am semnat o singura data statul de plata. Daca firma nu m-a platit, neexistand state de plata doveditoare, ii pot da in judecata?
Daca firma efectueaza platile salariale prin virament bancar, nu trebuie sa semnati nimic.
Daca insa nu v-a platit salariul, puteti sa initiati o actiune in instanta, in acest caz, sarcina probei revenind angajatorului, cf. prevederilor Codului muncii:
Art. 272. - Sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului, acesta fiind obligat sa depuna dovezile in apararea sa pana la prima zi de infatisare. Art. 273. - Administrarea probelor se face cu respectarea regimului de urgenta, instanta fiind in drept sa decada din beneficiul probei admise partea care intarzie in mod nejustificat administrarea acesteia.
Nu.....l-am luat cu foarte mari intarzieri, ajungand sa imi afecteze viata personala. De exemplu, azi se face o luna de intarziere de la ultimul salariu si chiar acum 1 ora m-am rugat pentru banii munciti de mine. In acelasi timp, dandu-i in judecata as vrea sa recuperez si sumele platite din buzuanar cu ocazia diverselor deplasari la clienti in interes de serviciu. Din cate va puteti da seama, problema mea sunt bani, pentru ca umilintele si jignirile nu se pot dovedi. Deci, ne agatam de ce putem ca sa pedepsim nesimtirea si bataia de joc!
(4) Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
Cu sumele platite din buzunar e mai greu de dovedit. Aveati ordine de deplasare? Ati pastrat dovezi ale cheltuielilor efectuate pentru firma?