avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ultrajul
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ultrajul

sotul meu a adresat injurii si a agresat 2 politisti care se aflau in misiune pentru ca l-au incatusat si lovit fara ai prezenta motivele ptr care l-au retinut.mentionez ca i s-a oprit si permisul de conducere cu toate ca sotul meu nu se afla la volanul masinii nici macar in imediata apropiere.Sotul meu a avut o altercatie cu un prieten iatr acesta vazand masina de politie i-a oprit si le-a spus cele intamplate si pe sotul meu care mergea pe strada l-au luat si l-au bagat in masina politiei Nu era normal sa ii trimita o citatie dupa ce se formula o plangere?repet dupa ce se formula o plangere?
MULTUMESC
Feli27, în opinia mea se poate discuta şi despre un potenţial abuz. Însă trebuie să recunoaşteţi faptul că nici dvs. şi nici noi nu am fost acolo. Astfel că , punctul dvs. de vedere poate fi unul subiectiv, iar noi putem doar să emitem unele opinii.
Pentru ca dvs. să aveţi idee cam care sunt atribuţiile organelor de poliţie şi ce ce acţiuni au dreptul să înteprindă , vă recomand să lecturaţi Legea privind organizarea poliţei române, unde, în art. 31 , alin. 1 , sunt menţionate lucrui ce pot fi relevante în speţă:

Art. 31. - (1) În realizarea atribuţiilor ce îi revin, potrivit legii, poliţistul este învestit cu exerciţiul autorităţii publice şi are următoarele drepturi şi obligaţii principale:

a) să legitimeze şi să stabilească identitatea persoanelor care încalcă dispoziţiile legale ori sunt indicii că acestea pregătesc sau au comis o faptă ilegală;
b) să conducă la sediul poliţiei pe cei care, prin acţiunile lor, periclitează viaţa persoanelor, ordinea publică sau alte valori sociale, precum şi persoanele suspecte de săvârşirea unor fapte ilegale, a căror identitate nu a putut fi stabilită în condiţiile legii; în cazurile nerespectării dispoziţiilor date de poliţist, acesta este îndreptăţit să folosească forţa; verificarea situaţiei acestor categorii de persoane şi luarea măsurilor legale, după caz, se realizează în cel mult 24 de ore, ca măsură administrativă;
c) să invite la sediul poliţiei persoanele a căror prezenţă este necesară pentru îndeplinirea atribuţiilor poliţiei, prin aducerea la cunoştinţă, în scris, a scopului şi motivului invitaţiei;
Apoi, în alin. 2 al aceluiaşi articol, , vom găsi următoarea precizare:
(2) În exercitarea drepturilor conferite de prezenta lege poliţistul are obligaţia să respecte întocmai drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, prevăzute de lege şi de Convenţia europeană a drepturilor omului.

Art. 34 din lege prevede următoarele aspecte:
Art. 34. - (1) Pentru descurajarea, împiedicarea şi neutralizarea acţiunilor agresive ale persoanelor care tulbură ordinea şi liniştea publică, acţiuni ce nu au putut fi înlăturate sau anihilate prin utilizarea altor mijloace, poliţiştii pot folosi scuturi de protecţie, căşti cu vizor, bastoane din cauciuc, bastoane cu energie electrostatică, dispozitive cu substanţe iritant-lacrimogene şi paralizante, jeturi de apă, arme cu glonţ din cauciuc şi cătuşe, câini de serviciu, precum şi alte mijloace de imobilizare care nu pun în pericol viaţa sau nu produc o vătămare corporală gravă.

(2) Mijloacele prevăzute la alin. (1) pot fi folosite împotriva persoanelor care:

a) întreprind acţiuni care pun în pericol integritatea corporală, sănătatea sau bunurile altor persoane;
b) blochează, în afara condiţiilor legii, căile publice de circulaţie, încearcă să pătrundă, pătrund fără drept sau refuză să părăsească sediile autorităţilor publice, ale partidelor politice, ale instituţiilor şi organizaţiilor de interes public ori privat, periclitează în orice mod integritatea sau securitatea acestora ori a personalului sau tulbură desfăşurarea normală a activităţii;
c) ultragiază persoanele cu funcţii ce implică exerciţiul autorităţii publice;
d) se opun sau nu se supun, prin orice mijloace, îndeplinirii solicitărilor legale ale poliţistului, numai dacă există o temere legitimă că prin acţiunile lor pot pune în pericol integritatea corporală sau viaţa poliţistului.


Cum spuneam, se poate discuta şi despre un abuz, care, în condiţiile expuse de dvs. ar putea întruni elementele consitutive ale infracţiunii de purtare abuziva prevăzută de art. 250 cod penal:
Art. 250
Purtarea abuzivă
Întrebuinţarea de expresii jignitoare faţă de o persoană, de către un funcţionar public în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.
Ameninţarea săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.
Lovirea sau alte acte de violenţă săvârşite de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Vătămarea corporală săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 6 ani.
Vătămarea corporală gravă săvârşită de către un funcţionar public, în condiţiile alin. 1, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani.

Astfel, soţul dvs. ar putea să depună plângere împotriva agenţilor, însă, va trebui să facă dovada celor petrecute .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ultrajul feli27 feli27 va rog din suflet daca puteti sa imi dati un sfatin urmatoarea problema:sotul meu a avut o altercatie cu un prieten acesta chemand politia.Politisti s-au ... (vezi toată discuția)
Agresat de organ... AduTsuuu AduTsuuu Buna ziua , am nevoie de un sfat de la voi care sunteti in pas cu legea, va rog sa imi spune-ti unde mai exact ma duc sa fac plangere? Am fost incatusat din ... (vezi toată discuția)
Cred ca sunt chemat in instanta Alexz Alexz In urma cu cateva zile am avut o altercatie cu un baiat el m-a lovit si vazand ca vrea sa continue am inceput sa il lovesc si eu,dupa ce s-a terminat bataia el ... (vezi toată discuția)