avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 804 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident auto cu 'victima'
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident auto cu 'victima'

Buna ziua,

Ieri am avut parte de un incident: ma deplasam pe un drum cu o singura banda pe sens (linie dubla continua intre sensuri), cautand un loc de parcare in spatiul special amenajat (oblic). Viteza de deplasare era de maximim 5km/h. In momentul in care am identificat locul liber, am luat usor volan dreapta si un scuterist s-a 'infipt' in portiera mea dreapta fata.

In niciun monet al deplasarii pe acea strada nu am depasit respectivul scuter.

Baiatul a cazut cu tot cu scuter, singurele pagube fiind o minora zgarietura pe portiera mea dreapta fata, desupra pragului,de dimensiunea a jumatate cutie de chibrituri.

I-am solicitat baiatului sa mergem la politie si/sau la spital dar a refuzat, spunand ca n-a patit nimic, ca s-a aruncat cu scuterul ca sa nu ne lovim. A plecat imediat.

Imediat dupa plecarea baiatului am declarat accidentul la politie (interval de 30 minute), mi s-au solicitat copii dupa acte si am trecut testul de alcoolemie cu 0,00. Nu s-a intocmit niciun document, am dat ofiterului de serviciu numarul de telefon, ramanand sa fiu contactat daca respectivul se va prezenta la politie.

Mi s-a spus ca vinovatia imi apartine pentru neasigurarea la schimbarea directiei de mers, insa mai mult decat atat nimic.

Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- in cat timp se poate prezenta victima la politie? (nu a cerut/dorit numele meu, numar de telefon etc.)
- ce mi se poate intampla in cel mai rau caz?

Mentionez ca au existat martori care sunt dispusi sa se prezinte la politie in caz de necesitate (la fata locului martorii sustineau ca scuteristul se angajase in depasire pe partea dreapta pentru ca ma deplasam f. incet si chiar si ei au insistat ca baiatul sa mearga la politie).

Va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 15 August 2012
Trica_xx, utilizator
Cel mai recent răspuns: Trica_xx , utilizator 09:21, 16 August 2012
Dupa parerea mea,vina ii apartine in totalitate scuteristului.Nu avea ce sa caute pe partea dreapta a masinii dv si in plus trebuia sa pastreze distanta minima obligatorie intre vehicule.Avand in vedere ca nu au rezultat victime,riscurile dv sunt minime.Nu cred ca ar putea sa va acuze cineva nici de distrugere din culpa,asa cum am mai zis culpa apartine scuteristului.In plus probabil ca scuterul nici nu e avariat foarte tare.

In cel mai rau caz ar putea sa va retina permisul pentru neacordare de prioritate dar ar fi absurd avand in vedere cele intamplate.

Ar putea sa se prezinte la politie in maxim 2 luni,daca are de gand sa faca vreo plangere penala.
Va faceti prea multe griji. Daca nu ati gresit cu nimic nu are ce sa vi se intample. Stati linistit. scuteristul e convins ca agresit. Daca era altul in locul dvs ii dadea si 2 si il punea sa ii plateasca si avaria de la masina.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Chiar daca preocuparea mea pare putin exagerata, realitatea a demonstrat ca te poti astepta la orice.

E-adevarat ca individul n-a fost afectat fizic, insa nu se stie niciodata cine ce il invata sau din ce copac se prabuseste ulterior si considera de cuviinta sa se 'repare' pe cazierul altuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident auto cu vatamare corporala Spasm Spasm incercand sa fac stanga iesind de pe o straduta unde aveam obligatoriu dreapta,si dupa ce mi-am croit drum printre masinile ce stationau la semafor de pe ... (vezi toată discuția)
Accident: ce obligatii pot avea? sergiu_nichitean sergiu_nichitean Buna ziua, Am fost implicat intr-un accident cu masina in felul urmator: Intr-o intersectie obisnuita (in cruce) nesemaforizata, eu aveam STOP si mergeam ... (vezi toată discuția)
Accident rutier scuter + vatamare corporala catalin1990 catalin1990 Buna ziua, In data de 9.10.2010 am fost implicat intr-un accident rutier cu un scuter...mai mult sau mai putin. Eu eram la volanul unui autoturism, la o ... (vezi toată discuția)