avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 488 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident: ce obligatii pot avea?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident: ce obligatii pot avea?

Buna ziua,

Am fost implicat intr-un accident cu masina in felul urmator:

Intr-o intersectie obisnuita (in cruce) nesemaforizata, eu aveam STOP si mergeam inainte (traversam drumul prioritar).
Din diverse motive si neatentie am intrat in intersectie fara sa vad ca din dreapta vine un scuterist. Si el m-a observat in ultima clipa si nu a putut sa se opreasca, ciocnindu-se cu mine.
Mi-a infundat portiera dreapta fata si pragul.

Toate actele mele sunt in regula, dar situatia scuteristului e in felul urmator:
- Nu avea casca, rezultand in niste rani destul de grave.
- Se va reface complet, dar interventiile medicale depasesc 3000 euro.
- Pentru a putea conduce un scuter (sub 50 cmc), are un atestat din 2012, dar din cate am inteles de la ultimele modificari ale codului rutier e obligatoriu permisul de conducere categoria AM.

Politistul care se ocupa de dosar mi-a spus la inceput ca se considera ca nu are permis, deci a comis o infractiune, dar mai nou i-a spus lui ca poate se rezolva ceva si cu acel atestat.

Am niste intrebari:
De unde ar trebui sa primeasca bani pentru ingrijirile medicale si reparatia scuterului?
Poate fi despagubit din asigurarea mea RCA, avand in vedere situatia lui?
Politistul ne-a spus ca pentru a fi despagubit din asigurarea mea RCA, va trebui sa depuna plangere impotriva mea, e adevarat?
Daca depune plangere impotriva mea, ce se intampla daca castiga in instanta? Dar daca pierde?
Se poate ajunge sa trebuiasca sa-i dau bani din propriul buzunar?

Multumesc mult,
Sergiu
Cel mai recent răspuns: sergiu_nichitean , utilizator 10:29, 20 August 2016
1. Daunele materiale si morale solicitate de scuterist se vor plati de catre societatea de asigurare la care aveti dvs. incheiata asigurarea RCA
2. V-am raspuns la pct. 1
3. Este adevarat. Este necesar ca medicul legist sa acorde scuteristului un certificat medico-legal in care sa specifice ca are nevoie de peste 90 de zile de ingrijiri medicale.Eventual puteti scapa de infractiunea de vatamare corporala din culpa, dar de infractiunea de conducere a unui vehicul pe drumurule publice fara a poseda un permis de conducere corespunzator vehiculului condus nu scapati. De asemenea, neacordarea prioritatii de trecere scuteristului nu ramane nepedepsita.
4. Daca dosarul ajunge in instanta aceasta va pronunta o hotarare.
5. Daca societatea de asigurare nu despagueste pe scuterist in mod multumitor pentru el acesta poate solicita diferenta in instanta pe cale civila.

ing. Ioan Ciobanu
Multumesc pentru raspuns.

Cred ca s-a produs o neintelegere:
Eu am permis si toate actele in regula.
Scuteristul nu are permis.

Am auzit ca firma de asigurari nu il va despagubi din aceasta cauza, este adevarat?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal vatamare corporala, politia a dat recomandare nup, au trecut 10 luni Alin0702 Alin0702 Salutare tuturor, ne distram cu urmatoarea speta. In aprilie 2020 am avut accident cu un livrator de pizza pe scuter. Accidentul a fost oarecum neobisnuit , eu ... (vezi toată discuția)
Autotursim parcat pe trotuar lovit de un scuterist. alyana alyana Bun gasit, Autoturismul meu (nou...), parcat pe trotuat in fata blocului, a fost lovit de un scuterist mort de beat (1,12 alcoolemie), producand avarii ... (vezi toată discuția)
Solutionare dosar accident auto radu_iasi radu_iasi Buna ziua, Un apropiat deplasindu-se cu un scuter, in localitate,a suferit in august 2011 un accident rutier in care este victima,fiind acrosat de catre o ... (vezi toată discuția)