Buna ziua!
Sunt pe cale de a cumpara o casa impreuna cu sotul meu. Totusi, 80% din valoarea imobilului sunt bani obtinuti de la parintii mei si 20% provin dintr-un credit la care vom plati amandoi. Pot sa fac vreun act in care, in caz de divort, sotul sa nu-mi ia jumatate din casa, sau pe actul de proprietate sa apar cu mai mult de 50%?
Multumesc!
Cel mai simplu cred ca ar fi sa va asigurati dovezile contributiei la cumpararea casei.Cota de 50% de la partaj este prezumtiva,oricare dintre soti o poate rasturna prin dovada contrarie,aratand contributia reala.
Nu cred ca asta ar avea vreo valoare la un eventual divort. Casa pe care intentionati sa o cumparati intra la bunuri comune impreuna cu celelalte bunuri pe care le detineti impreuna. Poate si sotul dvs lucreaza si ia un salariu mai mare ....
Atunci cand cumparati casa notarul sa specifice ca cei 80% din valoarea casei provin din banii de la parintii d-voastra si cei 20% din creditul luat impreuna cu sotul d-voastra. La cumpararea casei este bine sa fie prezent si sotul d-voastra, iar in cazul in care va semna pe acest contract de vanzare-cumparare practic va recunoaste provenienta banilor. Banuiesc ca aveti si ceva dovezi(care ar trebui trecute si ele in acte)cum ca banii provin de la parintii d-voastra.
Potrivit art. 340 C.civ.:"Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ: a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune."
Potrivit art. 340 C.civ.:"Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ: a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune."
Acest articol se aplica bunurilor dobandite prin mostenire,legat,donatie.Doamna vrea sa cumpere casa iar sotul va contribui la aceasta cumparare.
Mostenire
mariaadelina
buna ziua.sunt casatorita si an timpul casatoriei am cumparat o garsoniera pe numele meu cu banii pe care i-am primit eu an urma succesiunii dupa tatal ... (vezi toată discuția)