avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Control ITM la firma inchis
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Control ITM la firma inchis

Buna dimineata.

ITM-ul poate efectua un control in situatia in care firma a fost inchisa?

Au venit la noua noastra firma (care are o denimire similara, dar un alt CUI, alta conducere si se afla in alta locatie), in urma reclamatiei unui fost angajat, legandu-se de faptul ca daca am desfiintat un post, nu aveam voie sa angajam personal nou pe calificarea respectiva, insa personalul nou este angajat pe noua firma.

Subliniez faptul ca inspectorii ITM doresc efectuarea controlului pe vechea firma, nu pe noua firma.

O parte dintre angajatii responsabili cu evidenta personalului din vechea firma, respectiv a actelor aferente, nu mai sunt disponibili; arhiva firmei exista, dar a fost "bagata bine" in cutii atunci cand ne-am mutat; contabilul nu mai este acelasi, iar daca ar gasi totusi o neregularitate, cine ar plati-o?
Ultima modificare: Joi, 16 August 2012
kafhiun, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:03, 18 August 2012
Societatea a fost radiata de la ONRC? .. sau care este stadiul societatii ?

In speta, nu au ce sa faca .. legea nu interzice angajarea imediata a unor alti salariati dupa ce ati efectuat o concediere individuala..
Salariatul trebuia sa actioneze in instanta pe angajator pentru a se anula decizia de concediere, daca considera ca desfiinţarea locului de muncă nu a fost efectivă şi să are la bază o cauză reală şi serioasă.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
daca firma nu a fost radiata de la Reg Comertului se poate face control la o societate. Controlul se efectueaza de obicei la sediul firmei sau la orice punct de lucru al acesteia. Insa actele acelei firme se pot solicita de la orice locatie unde se presupune ca ar putea exista.
Neprezentarea actelor solicitate constituie contraventie. Raspunderea apartine administratorului, indiferent de faptul ca in cadrul firmei s-au ocupat alte persoane de intocmirea documentelor. Acestea raspund doar in fata administratorului.
Orice incalcare a legii care constituie contraventie duce la sanctionarea contraventionala a firmei.
Daca firma nu mai are salariati, ci au fost angajati pe o alta societate, salariatul reclamant nu are castig de cauza in instanta, singura care poate incadra o concediere ca legala sau nelegala.
In consecinta ITM-ul poate efectua control la firma inchisa, dar nu poate stabili daca o concediere a fost legala sau nelegala.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Firma nu face parte dintre cele care se inregistreaza la ONRC (are doar CUI, nu are "J"), deci nu putea fi radiata.

Fostul angajat nu a reclamat faptul ca a fost "dat afara" (oricum el a ales sa plece) sau ca nu ar fi fost remunerat, ci a reclamat cu totul altceva, insa cei de la ITM spun ca sunt obligati sa efectueze control in urma sesizarii, control care se rasfrange asupra unor aspecte care nu au treaba cu sesizarea.

Singura problema (strict din punct de vedere al controlului ITM) ar putea fi cu privire la statele de plata pe ultimele doua luni, pe care contabilul ni le-a trimis mai tarziu, astfel ca lipsesc semnaturile unor angajati care nu mai fac parte din echipa noii firme si care nu pot fi gasiti in timp util pana la efectuarea controlului (totusi... ca o masura de precautie, stiind cum lucreaza contabilul, salariul a fost acordat angajatilor in baza unor dispozitii de plata).

Cel mai mult ma supara faptul ca au venit in lipsa mea, au discutat cu unul dintre colegii mei care oricum nu avea legatura cu fosta societate, iar mie mi-au lasat un biletel in care eram somat sa ma prezint la ei in baza art. 21 din Legea 108/1999. Articolul respectiv insa ma obliga sa le pun la dispozitie documente, nu sa ma duc la ei. Nu ar trebui ca acest control sa se efectueze la sediul firmei (sau la punctele de lucru, asa cum s-a mentionat mai sus)?

... Si ramane intrebarea... daca firma nu mai are sediu si puncte de lucru, unde se mai face controlul?
Firma daca nu e radiata de la Onrc are un administrator.
Daca spuneti ca nu are sediu sau o locatie unde sa se desfasoare controlul va trebui ca acest administrator in baza instiintarii sa se prezinte la sediul Itm cu actele solicitate.
Controlul se poate face la sediul ITM-ului .... In acest sens, inspectorii vor trebui sa lase o instiintare pentru ca reprezentantul legal al societatii sa se prezinte la sediul ITM-ului cu actele pentru control ...

Art. 23 din Legea nr.108/1999:
(1)Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei:
......
c)nerespectarea de catre conducatorul unitatii, reprezentantul legal al acestuia, angajati, prepusi sau alte persoane aflate in locatiile supuse controlului a obligatiei de a pune la dispozitia inspectorilor de munca, in termenul stabilit de acestia, documentele si informatiile solicitate, necesare controlului ori cercetarii evenimentelor.
....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie amenda itm lupuvioleta1 lupuvioleta1 Buna ziua , fiind in curs de judecata cu itm , pt aplicare amenda contraventionala de 10000 lei , va rog sa ma sfatuiti privind urmatoarele aspecte : In ziua ... (vezi toată discuția)
Control itm - competenta ContSters185970 ContSters185970 Am un control efectuat de catre un inspector din cadrul ITM Sibiu pentru un punct de lucru din Sibiu. Acesta aplica o amenda societatii pentru faptul ca ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, care sunt motivele/ situatiile in care itm-ul initiaza ... HRBP HRBP Buna ziua, Care sunt motivele/ situatiile in care ITM-ul initiaza un control? Exista specificat in lege? ( de ex. sesizari/ reclamatii, autosesizari, campanii ... (vezi toată discuția)