avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Cladire a unei persoane fizice utilizata de o persoana ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Cladire a unei persoane fizice utilizata de o persoana juridica

O persoana juridica are in utilizare o cladire proprietate a unei persoane fizice in baza unui contract de comodat.
Se poate specifica in contractul de comodat ca persoana juridica restituie proprietarului cheltuielile aferente utilitatilor in baza documentelor justificative ?
In acest caz, desi utilizatorul este o persoana juridica, va plati tarife de persoana fizica, e o problema ?
Deoarece proprietarul nu face venit din aceasta operatiune se influenteaza cu ceva spiritul contractului de comodat ?
I se impun proprietarului ceva obligatii fiscale suplimentare ?

Cel mai recent răspuns: svarga , utilizator 14:50, 16 August 2012
1. Printre obligatiile comodatarului (persoana juridica in cazul dvs.) Codul Civ. prevede ca acesta are obligatia de a suporta cheltuielile de folosinta ale bunului imprumutat, neavand dreptul sa ceara restituirea acestor cheltuieli de la comodant (proprietarul imobilului).
2. Nu este nicio problema ca firma va plati tarife de pers. fizica daca cheltuielile lunare la utilitati (apa, gaz etc.) le achita in numele proprietarului. Dar daca de exemplu faceti un nou contract intre firma-furnizori utilitati (pentru energia electrica, apa, gaz etc.), atunci tarifele vor fi altele decat la persoanele fizice.
3. Proprietarul nu este obligat sa plateasca nimic in plus. Trebuie sa plateasca impozitul pe imobil (asa cum l-a platit si inainte de contratul de comodat), eventual sa restituie firmei cheltuielile daca aceasta a facut lucrari de conservare ale imobilului si nu au fost prevazute la incheierea contractului, si daca apar cumva, tot proprietarul va avea obligatia de reparare a prejudiciilor cauzate comodatarului (daca proprietarul cunostea viciile ascunse ale bunului imprumutat, la data incheierii contractului).
4. Vreau sa mai precizez ca obligatia de a asigura bunul revine firmei, pentru ca daca proprietarul nu are asigurare si bunul piere fortuit (in anume situatii) atunci firma va suporta riscul pieirii bunului.
Multumesc pentru raspunsul prompt si documentat.
1.+2. Sa inteleg ca daca contractele sunt incheiate intre furnizorii de utilitati si persoana fizica, proprietar al imobilului, persoana juridica utilizatoare le poate achita direct catre acesti furnizori in baza contractului de comodat ?
In contabilitate va anexa facturile venite catre proprietarul cladirii ?
3. Daca se stipuleaza in contract firma isi poate asuma cheltuielile de intretinere a cladirii ?
4. Da OK, este normal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de comodat domeniu web meyer meyer Buna ziua, intrebarea este legata de contractele de comodat, vreau sa transmit dreptul de folosinta al unui domeniu web al carui proprietar sunt, firmei la ... (vezi toată discuția)
Contract de comodat - model romyca26 romyca26 Neata , Am si eu nevoie de un Contract de Comodat tip daca aveti... multumesc (vezi toată discuția)
Contract de comodat radubr radubr Doresc un model de contract de comodat pentru o camera-necesara ca sediu unui pfa- din apartamentul pe care detin impreuna cu sotia. Multumesc. (vezi toată discuția)