avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere individuala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere individuala

avand in vedere ca salariata este unic intretinator de familie(are in intretinere un copil major,student la zi -buget)poate fi dispusa concedierea prin desfiintarea postului si desfacerea CIM in baza art.65(1)din CM prin concediere individuala?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:31, 16 August 2012
1. Raspunsul la intrebarea dvs. il gasiti numai in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al acesteia.

2. Angajatorul poate oricand sa infiinteze si sa desfiinteze locuri de munca cu conditia sa respecte Codul muncii si CCM aplicabil unitatii si Regulamentul intern al acesteia.
codul muncii prevede la art.59 interzicerea concedierilor in cazul responsabilitatii familiale.este cazul in speta considerat raspundere familiala?
1. Codul muncii spune asa:

Art. 59
Este interzisa concedierea salariatilor:

a) pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala;

b) pentru exercitarea, in conditiile legii, a dreptului la greva si a drepturilor sindicale.

2. Deci salariata nu poate fi concediata pe motive sau criterii de situatie sau responsabilitate familiala, adica nu poate fi concediata pentru ca are o situatie familiala buna, cu sotul cu venituri mari, sau ca are avere sau ca nu are obligatii de nu stiu ce fel.

3. - Acest articol nu spune ca nu poti concedia o salariata in situatia celei despre care vorbiti dvs.
- Asa cum v-am spus in raspunsul anterior ceea ce solicitati dvs. trebuie sa fie precizat in CCM aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern al unitatii, singurele dispozitii legale care o pot ajuta pe salariata respectiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere lucian bogdanescu lucian bogdanescu O persoana ce are in intretinere un copil cu handicap gr. 1 poate fi concediata? (vezi toată discuția)
Salariat in preaviz / cerere co gina2010 gina2010 Buna ziua, daca un salariat si-a facut cerere de co inainte de a lua la cunostinta de instiintarea de preaviz ( concediere individuala care nu tine de ... (vezi toată discuția)
Concediu ingrijire copil elenaelena elenaelena Buna ziua! Daca un salariat nu se intoarce la serviciu dupa cei doi ani se face incetarea suspendarii si apoi concediere. Cum se face incetarea ... (vezi toată discuția)