avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Concesiunea unui teren : posibila si in domeniul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Concesiunea unui teren : posibila si in domeniul privat ?

Buna ziua.
Dupa multe cautari, nu am reusit sa aflu daca vreun text legislativ in vigoare se opune concesionarii unui teren intre o persoana fizica si o persoana juridica.
In speta, este vorba de un teren detinut in indiviziune, si unul dintre co-proprietari doreste sa-si concesioneze partea unei firme.
As zice ca nu este imposibil, deoarece Codul Civil permite concesiunea.
In practica, am inteles ca multi notari refuza sa autentifice un asemenea contract invocand legea 219/1998 si O.U.G 34/2006.
Va rog sa-mi spuneti daca ati intalnit probleme in spete asemanatoare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: sinnerclub , utilizator 02:36, 16 Ianuarie 2009
Dreptul de concesiune este un drept real derivat din dreptul de proprietate publica. Cand vorbim de concesiune vorbim automat de proprietate publicasau privata a statului. Pe cale de consecinta, dreptul de concesiune se constituie prin acte sau contracte administrative, intre proprietar ( statul, unitati teritorial administrative-intotdeuna) si persoane fizice sau juridice. Intre proprietar si titularii dr. de concesiune exista raporturi juridice administrative de subordonare.

" Concesiune - o parte transmite pentru o perioada determinata dreptul si obligatia de exploatare a unui bun pe riscul si pe raspunderea sa, in schimbul unei redevente ( o suma de bani)"

Nu inteleg care este interesul celui care doreste incheierea unui "contract de concesiune".Daca doreste sa dispuna intr-un fel (pentru a avea un venit..banuiesc) va trebui sa faca partaj, altfel nu poate "concesiona"..

In orice caz discutam de proprietate privata.

Intre copropietate si indiviziune este o diferenta. Cum detine acel drept?Coproprietatea are ca obiect un bun (sau bunuri singulare), indiviziunea constituie o modalitate a patrimoniului.

Coproprietatea inseamna ca unul sau mai multi proprietari detin impreuna un bun, fiecare avand o cota parte, ideala, abstracta.Bunul nu este fractionat.
Persoana fizica poate dispune de cota sa ideala, adica o poate instraina dar nu poate transmite folosinta unei cote....
Nu se poate.
acesta este raspunsul.
Ar fi mai bine sa spuneti exact ce v-ati dori, ca poate exista alta solutie.

av. ileana Schwarz


Multumesc in primul rand pentru raspunsul dumneavoastra prompt.
Doresc sa creez baza legala pentru transmiterea catre fiica mea a unei parti dintr-o proprietate fara a plati impozitele decurgand dintr-o donatie sau o vanzare cumparare. Este vorba de un imobil foarte valoros, intr-o zona bine cotata.
De unde ma gandisem la o concesiune pe termen lung; dar din pacate nu se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partajare spatiu comun distinct la bloc iulian57 iulian57 Asociatia de locatari detine la demisolul blocului mai multe camere distincte dobandite in instanta ca spatii apartinand proprietarilor in cota aferenta ... (vezi toată discuția)
Instrainarea unei constructii december december Nu este vorba de o situatie reala, sunt student, an 2, UBB si am o nelamurire cu privire la instrainarea unei constructii si forma actului de care este nevoie, ... (vezi toată discuția)
Modalitatile dreptului de proprietate luiza2008 luiza2008 Care este diferenta dintre coproprietate si indiviziune? Multumesc anticipat pt raspuns! (vezi toată discuția)