avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire

colega ficei mele este in urmatoarea situatie:
A implinit 18 ani in aprilie, tatal ei a decedat in iunie2012, fiind divortat de mama ei din 2006 in 2011 iulie tatal s-a recasatorit si a locuit pana la deces cu noua sotie la domiciliul ei au facut nunta cu dar, fata a locuit cu mama. Tata in anii in care a fost divortat si necasatorit cu banii de la partaj si cu un imprumut a construit o casa in care a locuit pana ce sa casatorit in 2011 singur, datoria de la banca acum a recuperato banca cu asigurarea de viata, a decedat datorita unui accident minor nu a avut cine sa-l salveze la varsta de 45 ani desi in momentul acela a fost alaturi acuala sotie...
intrebare:
-ce trebuie sa faca fata pentru a putea locui in casa tatalui ei?
-are drept la casa si daca da cat ii revine
- sotia cica ar fi insarcinata la moartea sotului abia aflase avea cateva zile
este un caz deosebit fata inca este eleva, maicasa locuieste cu cineva are un alt copil de cateva luni,
va multumesc



1. Să se mute in casa
2. Are dreptul la 3/4 din casa daca va fi singurul copil, sotia are dreptul la 1/4
3. Copilul conceput in timpul vietii va mosteni in parti egale cu fica.
Fiica are dreptul de a mostenii bunurile tatalui. Daca imobilul s-a construit inainte de data casatoriei tatalui cu actuala sotie(vaduva), vaduva nu are drept de mostenire, doar in cazul in care exista un act, sau un testament si in cazul in acre nu exista nimic care sa ateste contributia actualei sotii, doar copilul, cu conditia sa se nasca viu. Sa mearga la un notar sa dea o declaratie ca accepta mostenirea de pe urma defunctului sau tata, aceasta declaratie se va inscrie in registrul camerei notarilor si nu se va putea dispune nimic in privinta dezbaterii succesiunii fara stiinta fiicei. Daca nu are certificatul de deces sa solicite un duplicat prin cabinetul notarial. Daca se intelege cu vaduva tatalui ei sa faca succesiunea, si conform actelor sa dispuna ce va dori. Daca se pronunta asupra unui partaj, sotia tatalui trebuie sa ia act de faptul ca este mostenitoare rezervatara si are cota asigurata prin lege.
cu toate ca casnicia nu a durat nici un an
alexamoria spune tampenii. Legea spune ca sotia are dreptul la 1/4, nu conteaza cum au fost obtinute bunurile si nici cat a durat casatoria.
vaduva detinea si ea apartament in care decedatul a locuit de cand sa casatorit pana cand a decedat, fata nu are drept la cota parte si din apartamentul vaduvei

Alte discuții în legătură

Succesiune după tata, recăsătorit la data decesului: cota mea din bunurile mobile este aceeași cu cea din bunurile imobile, sau pot invoca aportul lui din timpul căsătoriei? Smartliv Smartliv Buna ziua. Tatal meu a decedat. La momentul decesului era casatorit. Eu sunt fiul lui , singurul descendent. Cota bunurilor imobile o stiu , dar a celor mobile ... (vezi toată discuția)
Duplicat certificat deces dobi dobi cum pot sa obtin duplicat al unui certificat de deces?Fostul meu sot(cu care am un copil) a decedat.Actuala sotie(vaduva) nu vrea sa-mi dea copie a ... (vezi toată discuția)
Mostenire/succesiune NICOLAE LAMBRU NICOLAE LAMBRU Buna ziua, Exista urmatoarea speta, o familie formata din sot, sotie si doua fiice. De aproximativ 15 ani sotul a divortat, fiicele au ramas la mama, dar au ... (vezi toată discuția)