avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 736 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul supravietuitor poate mosteni si transmite ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul supravietuitor poate mosteni si transmite drepturi litigioase ?

Buna ziua.

Doresc sa aflu daca un sot supravietuitor poate mosteni si transmite drepturi litigioase asupra unor bunuri ce fusesera nationalizate cu ani in urma.

Cazul este urmatorul :

Domnul D., fost industrias, a fost insurat intai cu doamna B., casatorie din care a rezultat un copil, doamna N. Dupa divortul de doamna B., domnul D. s-a insurat din nou, cu doamna P., si a avut impreuna cu aceasta doi copii, copiii P.

In cursul casatoriei cu doamna P., a fost nationalizat intreg patrimoniul al domnului D., din care o parte dobandise prin cumparare in cursul casatoriei cu doamna P.

Domnul D. a decedat in 1977, succesiunea nu a fost dezbatuta pana in 1990, cand mostenitorii domnului D. au introdus actiuni de revendicare ale terenurilor si imobilelor ce apartinusera defunctului inainte de nationalizare.

Doamna P. a venit la succesiune (mese, scaune) impreuna cu copiii, fiind toti reprezentati.

Ulterior, doamna P. a decedat la randul ei.

Dupa decesul doamnei P., actiunile in revendicare au produs roade si o parte din bunuri au fost retrocedate succesiunii domnului D.

Copiii P. considera ca bunurile trebuiesc impartite conform dreptului mamei lor de sot supravietuitor, 5/8 + 2/8 revenindu-le lor, in detrimentul primului copil al defunctului.

Din moment ce mama lor a decedat inaintea retrocedarii bunurilor respective, poate aceasta sa mosteneasca (si sa transmita) ceva ce nu exista fizic la momentul decesului dumneaei ?

Personal cred ca sotul supravietuitor decedand INAINTE de retrocedarea efectiva a bunurilor, acesta isi pastreaza calitatea de legatar asupra bunurilor ce au fost vizate la dezbaterea succesiunii, nicidecum asupra bunurilor ce au intrat efectiv in patrimoniu dupa decesul sau. Prin urmare deduc ca imparteala intre copiii din ambele casatorii ar trebui sa fie egala.

Va multumesc pentru interes


Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:13, 16 Ianuarie 2009
In drept exista primcipul nemo dat quod non habet, aduca nimeni nu poate transmite mai multe drepturi decit are, ori la data decesului in patrimoniul defunctei nu existau asemenea drepturi, totodata mostenesc numai persoanele in viata, deci copii vin la succesiunea defuntului lor tata in parti egale
Va multumesc foarte mult.
Mi se parea de bun simt, dumneavoastra ati calificat in drept ...
sinnerclub a scris:


Domnul D. a decedat in 1977, succesiunea nu a fost dezbatuta pana in 1990, cand mostenitorii domnului D. au introdus actiuni de revendicare ale terenurilor si imobilelor ce apartinusera defunctului inainte de nationalizare.

Doamna P. a venit la succesiune (mese, scaune) impreuna cu copiii, fiind toti reprezentati.

Ulterior, doamna P. a decedat la randul ei.

Dupa decesul doamnei P., actiunile in revendicare au produs roade si o parte din bunuri au fost retrocedate succesiunii domnului D.



Pai, eu inteleg de aici ca doamna P indeplinea conditia de a fi fost in viata la momentul mortii domnului D. (de vreme ce "a venit la succesiune ", fie si pentru 2 scaune)
Din formularea "mostenitorii au intodus actiuni in revendicare" s-ar intelege ca si doamna P a introdus asemenea actiuni "impreuna cu copiii" (poate gresesc, dar asa scrie mai sus). Ba mai mult, mai sus scrie ca numai "roadele" au fost ulterioare decesului doamnei P (dar se pare ca si ea a participat la introducerea actiunilor care au dat "roade").

Ori, activul unei mostenirii include si actiunile patrimoniale care au apartinut defunctului (actiunea in revendicare, de ex) care pot fi pornite/continuate de catre mostenitori (care se straduie astfel sa readuca la masa succesorala bunuri care sunt in fapt stapanite de altii, dar ar fi trebuit sa fie in patrimoniul mortului).

Daca n-ar fi asa, ar insemna ca-i ramane vecinului capra, doar pentru faptul ca se strecurase prin gard la vecin in timp ce proprietarul ei dadea ortul popii si capra nu mai era ..fizic in ograda lui. Ei bine, nu-i asa. Mostenitoii pot revendica si acesta capra. Iar daca in timpul actiunii de revendicare a acestei capre unul din mostenitori moare la randul lui, ii iau locul ...mostenitorii lui.

Asa vad eu lucrurile. Si am mai vazut cereri de retrocedare facute de dl. X dupa tatal sau Y, iar pana la elibererea titlului de proprietate dl X a murit. Ce se intampla? Ramane terenul la stat pentru ca a murit dl X cel care a facut cererea? Nu. Vin in locul sau mostentoii domnului X si primesc ei titlul de proprietate.

Ceea ce nu inteleg din speta expusa este partea referitoare la "calitatea de legatar" a domnei P. Cumva Domna P a renuntat la mostenirea legala si a acceptat doar mostenirea testamentara lasata de sotul sau? Pentru ca atunci se cam schimba ...povestea, daca spre pilda, legatul, asta era unul cu titlu particular.

Fara hartii in fata si fara sa stim daca cel ce intreaba foloseste cuvintele in intelesul lor juridic ...nu putem decat sa ne dam cu presupusul. (asa cum am mai spus, pe forum nu putem avea pretentia ca dam sfaturi juridice, ci doar idei iesite dintr-un joc de-a ghicitul)
Ultima modificare: Vineri, 16 Ianuarie 2009
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testamentul intre soti schimba cotele de mostenire la succesiune? lucian1956 lucian1956 Buna ziua, Doi soti, avand doi copii, isi fac testament unul altuia. \"Las sotului meu (sotiei mele) ... toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi ... (vezi toată discuția)
Testament raul89 raul89 Buna seara. Supun atentiei dumneavoastra urmatorul text existent intr-un testament: \"testez lui x, totalitatea bunurilor mobile SAU imobile ce ... (vezi toată discuția)
Mostenire dupa tata caren caren in cazul in care mama a decedat si nu s.a facut nici un fel de succesiune, iar tatal se recasatoreste, dupa decesul tatalui sotia acestuia beneficiaza de vreo ... (vezi toată discuția)