avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 815 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testamentul intre soti schimba cotele de mostenire la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testamentul intre soti schimba cotele de mostenire la succesiune?

Buna ziua,

Doi soti, avand doi copii, isi fac testament unul altuia.
"Las sotului meu (sotiei mele) ... toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi in patrimoniul meu la data decesului si bunurile mobile si imobile ce vor urma sa intre dupa data decesului in patrimoniul meu, instituidu-l legatar universal".
Unul dintre parinti inceteaza din viata. Stiu ca soţul supravieţuitor moşteneşte o cotă de 1/4 din averea defunctului si copiii moştenesc cota de 3/4 împreună, împărţită în mod egal.
Ma intereseaza daca existenta testamentului schimba, la succesiune, cotele de 1/4 pentru sotul supravietuitor si 3/4 pentru copii.

Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: lucian1956 , utilizator 14:44, 6 Decembrie 2015
Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
se va imparti doar rezerva, sotul supravietuitor va primi mai mult cu ce prevede testamentul.
Pt. dl. Lukacs:

"se va imparti doar rezerva, sotul supravietuitor va primi mai mult cu ce prevede testamentul"
Testamentul prevede tot de avea defunctul la data decesului. Mai are rost succesiunea ?
Poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare:
Copiii mai au dreptul la ceva in cazul prezentat mai sus, avand in vedere ca sotul decedat a lasat totul prin testament sotului in viata ?
Da, copiii au dreptul la rezerva. Restul ii revine sotului.
Dupa mine, ar trebui prevazut mai degraba ce si cui revine decat generic, asa, un legat universal...
Multumesc pentru raspuns.
Practic aceasta rezerva se poate exprima in procente ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legatarul universal Radu Paul Radu Paul Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ... (vezi toată discuția)
Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea ... boabausa boabausa Bunurile proprii ale decedatului au regim separat la dezbaterea succesiunii, in comparatie cu bunurile comune? Situatia e in felul urmator: sotie ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa sora ? gigelas gigelas Au fost 3 frati.Fiecare cu casa lor. Unul a murit,iar averea a ramas mostenitorilor acestuia (a avut copii). Recent,a murit si sora,dar aceasta nu are ... (vezi toată discuția)