Doi soti, avand doi copii, isi fac testament unul altuia.
"Las sotului meu (sotiei mele) ... toate bunurile mobile si imobile ce se vor gasi in patrimoniul meu la data decesului si bunurile mobile si imobile ce vor urma sa intre dupa data decesului in patrimoniul meu, instituidu-l legatar universal".
Unul dintre parinti inceteaza din viata. Stiu ca soţul supravieţuitor moşteneşte o cotă de 1/4 din averea defunctului si copiii moştenesc cota de 3/4 împreună, împărţită în mod egal.
Ma intereseaza daca existenta testamentului schimba, la succesiune, cotele de 1/4 pentru sotul supravietuitor si 3/4 pentru copii.
Art. 1.088. - Rezerva succesorală a fiecărui moştenitor rezervatar este de jumătate din cota succesorală care, în absenţa liberalităţilor sau dezmoştenirilor, i s-ar fi cuvenit ca moştenitor legal.
se va imparti doar rezerva, sotul supravietuitor va primi mai mult cu ce prevede testamentul.
"se va imparti doar rezerva, sotul supravietuitor va primi mai mult cu ce prevede testamentul"
Testamentul prevede tot de avea defunctul la data decesului. Mai are rost succesiunea ?
Poate cineva sa-mi raspunda la urmatoarea intrebare:
Copiii mai au dreptul la ceva in cazul prezentat mai sus, avand in vedere ca sotul decedat a lasat totul prin testament sotului in viata ?
Da, copiii au dreptul la rezerva. Restul ii revine sotului.
Dupa mine, ar trebui prevazut mai degraba ce si cui revine decat generic, asa, un legat universal...
Legatarul universal
Radu Paul
Bunica mea a fost numita legatar universal prin testamentul facut de mama ei care a murit . In acest testament se specifica faptul ca exista 3 descendenti , si ... (vezi toată discuția)