avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 657 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... In timpul dezbaterii succesiunii in Instanta intre ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

In timpul dezbaterii succesiunii in Instanta intre sotie supravietuitoare ...

In timpul dezbaterii succesiunii in Instanta intre sotie supravietuitoare, fara copii(legatara universala) si doi descendenti din casatoria anterioara a defunctului, se intampla ca si ea sa decedeze, lasand un testament .Cum vor fi redistribuite cotele?
Ultima modificare: Joi, 20 Martie 2025
trandafir2, moderator
In mod normal sotia supravietuitoare trebuie sa mosteneasca 1/4 din masa defunctului sot, si descendentii sotului trebuie sa mosteneasca 3/4 (la comun).
Daca defunctul a desemnat-o pe sotia supravietuitoare legatara universala, inseamna ca s-a incalcat rezerva descendentilor. Descendentii puteau sa stea in banca lor si sa nu se rascoale.
Daca insa descendentii s-au rasculat si si-au revendicat drepturile, atunci s-a ajuns la un proces.
Descendentii au o rezerva succesorala de 1/2 din cat li s-ar fi cuvenit in mod normal ca mostenitori legali. Adica 1/2 din acei 3/4 ai lor (calculat la comun). Sper ca am inteles bine pana aici.

Acum, in timpul procesului moare si sotia supravietuitoare, si inainte sa moara lasa si ea un testament.
Cui? Cum? Cat? In ce conditii?
A desemnat -o legatara universala pe toate bunurile mobile si imobile pe o persoana fara nici o legatura de rudenie, care a avut grija de ea in ultima parte a vietii, in conditiile in care mai exista si un nepot de sora decedata( inaintea ei.)
As dori sa stiu cum se modifica cotele?
Nepotul de sora decedata nu este mostenitor rezervatar.
Persoana care a ingrijit-o si care a primit testamentul va culege ce este de cules de pe urma celei decedate.

Cotele, le-am expus mai sus. Despre ce alte „modificari de cote” spuneti? Mai precis,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament GrowNxxx GrowNxxx As dori un raspuns rapid daca se poate... Nu o sa pun numele persoanelor din anumite motive personale.... ........ \"v\" si \"vs\" au avut 2 copii \"c\" ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament ... Khaine Khaine Buna ziua, sunt casatorit si nu am copii,detin un apartament primit prin donatie(mama are uzufruct viager) dar nu se foloseste de el,am si o sora care este la ... (vezi toată discuția)
Nelamurire marryy_lm marryy_lm am urmatorul caz: sotul inainte de casatorie contracteaza in anul 1960 cu credit de la cec o locuinta. dupa casatorie ,adik cam la citeva luni de la cumpararea ... (vezi toată discuția)