avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Condamnare furt calificat
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Condamnare furt calificat

Buna ziua,
as dori sa cer un sfat in legatura cu urmatoarea problema, prietenul meu a fost condamnat de curtea de apel bucuresti la 2 ani cu executare in urma unor furturi din autoturisme. Faptele s-au petrecut in 2008, in forma continuata (in interval de cateva zile in 3 jud.) pe raza a trei judete, Braila, Calarasi, Ialomita. S-a judecat in instante diferite in ani diferiti Braila 2009 de unde a primit 2 ani si 2 luni cu suspendare, Calarasi 2010, unde primeste 2 ani cu suspendare, si Ialomita 2011 care anuleaza sentinta de la Calarasi si primeste 2 ani cu suspendare. Insa Parchetul Slobozia face recurs la Curtea de Apel Buc. care adminte recursul si primeste 2 ani cu executare. In hotararea de la Bucuresti apare insa un paragraf intreg in care spune ca nu a respectat conditiile suspendarii si astfel anuleaza suspendarea. Intrebarea mea ar fi: este posibil sa fi fost judecat gresit ca si recidivist desi nu a savarsit alta fapta in timpul suspendarilor? Din 2008 nu are alte fapte, a avut un comportament impecabil, 3 locuri de munca, este un om cu studii superioare,si multe alte calitati, care a gresit la un moment dat influentat fiind de un anturaj nepotrivit. In momentul de fata este inchis de 8 luni in pnt( din dec.2011), timp in care a muncit 8 ore pe zi, are un comportament f bun, precum si evidentieri.
Se mai poate face ceva in acest caz? pot pune la dispozitie sentintele.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 10:03, 17 August 2012

Este important de precizat dacă instanţa a dispus revocarea beneficiului suspendării executării pedepsei au anularea sentinţei de condamnare .
Dacă a fost revocare, ar putea fi vorba despre nerespectarea uneia dintre condiţiile care îi revin celui condmant la o pedepsă cu suspendarea executării pedpsei, anume achitarea obligaţiilor civile, atunci când acestea există în sarcina celui condmanat.

Art. 84 cod penal.
Revocarea în cazul neexecutării obligaţiilor civile
Dacă până la expirarea termenului de încercare condamnatul nu a îndeplinit obligaţiile civile stabilite prin hotărârea de condamnare, instanţa dispune revocarea suspendării executării pedepsei, afară de cazul când cel condamnat dovedeşte că nu a avut putinţa de a îndeplini acele obligaţii.
Anularea sentinţei are loc în condiţiile - art .85 cod penal.
Anularea suspendării pentru infracţiuni săvârşite anterior
Dacă se descoperă că cel condamnat mai săvârşise o infracţiune înainte de pronunţarea hotărârii prin care s-a dispus suspendarea sau până la rămânerea definitivă a acesteia, pentru care i s-a aplicat pedeapsa închisorii chiar după expirarea termenului de încercare, suspendarea condiţionată a executării pedepsei se anulează, aplicându-se, după caz, dispoziţiile privitoare la concursul de infracţiuni sau recidivă.
Anularea suspendării executării pedepsei nu are loc, dacă infracţiunea care ar fi putut atrage anularea a fost descoperită după expirarea termenului de încercare.
În cazurile prevăzute în alin. 1, dacă pedeapsa rezultată în urma contopirii nu depăşeşte 2 ani, instanţa poate aplica dispoziţiile art. 81. În cazul când se dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei, termenul de încercare se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a pronunţat anterior suspendarea condiţionată a executării pedepsei.


<in baza art. 85 alin. 1 C.pen., anuleaza suspendarea conditionata a executaril pedepsei de 2 ani stabillta prin sentinta penala xx pronuntata de Judecatoria Calarasi>

in baza art.81 Cod penal raportat la art. 85 alin. 3 C.pen., suspenda conditionat executarea pedepsei pe 0 durata de 4 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art. 82 si 85 alin.3 Cod penal.
'in baza art. 359 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozltillor prevazute de art. 83 Cod penal, a carer nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii.




am extras din sentinta.
Ultima modificare: Vineri, 17 August 2012
marilenaraluca, utilizator
Art. 85 Anularea suspendarii pentru infractiuni savarsite anterior
Daca se descopera ca cel condamnat mai savarsise o infractiune inainte de pronuntarea hotararii prin care s-a dispus suspendarea sau pana la ramanerea definitiva a acesteia, pentru care i s-a aplicat pedeapsa inchisorii chiar dupa expirarea termenului de incercare, suspendarea conditionata a executarii pedepsei se anuleaza, aplicandu-se, dupa caz, dispozitiile privitoare la concursul de infractiuni sau recidiva.


Deci suspendarea executării a fost anulată și nu a fost revocată pentru neîndeplinirea obligațiilor impuse.

Anularea suspendării se dispune, așa cum rezultă din art. 85 alin. 1, atunci când se descoperă că inculpatul mai săvârșise o infracțiune înainte de condamnarea sa la o pedeapsă cu suspendare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 85 alin 1-revocare? pici80 pici80 Ca atare, în speţă sunt aplicabile dispoziţiile art. 85 alin. 1 Cod penal, privind anularea suspendării condiţionate a executării pedepsei şi a ... (vezi toată discuția)
Termen de incercare dharalamb dharalamb - pentru o pedeapsa cu condamnare 3 ani cu suspendare pe termen de incercare de 5 ani, care este perioada dupa care se reabiliteaza condamnatul? - pedeapsa a ... (vezi toată discuția)
Termen de incercare MihaiIancu MihaiIancu Buna ziua ! am si eu o nelamurire si va multumesc anticipat pentru raspunsuri..se poate da pedeapsa cu executare dupa terminarea termenului de incercare ? sau ... (vezi toată discuția)