avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la pretentiile civile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la pretentiile civile

Buna ziua!

In urma cu cativa ani a fost spart apartamentul in care locuiam si hotul a fost prins. Acum am primit o citatie in care sunt chemat in calitate de parte vatamata pentru discutie de fond in cadrul acestui proces. Prezenta este obligatorie astfel voi primi amenda penala si voi fi pus sub aducere silita.

Cand s-a intamplat spargerea stiu ca am declarat celui de la criminalistica ca nu vreau sa ma constitui parte civila.

Eu nu vreau sa iau parte la acest proces si nu stiu cum sa procedez. Daca voi depune ceva cerere de renuntare la judecata va trebui sa suport anumite consecinte? Cum as putea evita aceasta situatie in care am fost implicat fara voia mea?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: wst , utilizator 08:24, 20 August 2012
Ati fost citat in calitate de parte vatamata,nu de parte civila.Nu puteti depune cerere de renuntare la judecata intrucat pentru infractiunea respectiva nu se poate retrage plangerea,de altfel nici nu e nevoie de vreo plangere pt a se incepe procesul penal.
Nu veti fi sanctionat cu amenda penala pentru neprezentare ci cu amenda judiciara care e la fel ca o sanctiune de parcare neregulamentara.
Asa cum spune mai sus si Claudiu90, ati fost citat ca parte vatamata, nu ca parte civila.

Este adevarat ca infractiunea de violare de domiciliu se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate si impacarea partilor inlatura raspunderea penala, dar daca inculpatul a distrus sau a furat si lucruri din casa, atunci poate fi considerat concurs real de infractiuni, si chiar daca se retine numai violare de domiciliu, tot trebuie sa va prezentati la proces ca sa va impacati cu inculpatul.
Ce pasi trebuie sa urmez ca sa prezicez ca nu vreau sa iau parte la acest proces si ca nu ma consider parte civila?

Unde trebuie sa ma prezint pentru a declara acest lucru? Pe citatie scrie ca trebuie sa imi declar pozitia pana la primul termen de judecata.
...Cum nu ati dat detalii despre ce s-a intamplat cu spargerea apart. dvs, ma gandesc ca probabil ca au incadrat infractiunea la furt calificat. In acest caz, clar ca nu mai este vorba de nicio impacare cu inculpatul.

Daca nu v-ati constituit parte civila atunci cand ati depus plangerea, si nici nu o veti face pana se va citi actul de sesizare a instantei (la primul termen de judecata) inseamna ca nu va constituiti parte civila si gata.
Instanta va va intreba si atunci, la primul termen, daca vreti sa va constituiti parte civila sau ca puteti participa ca parte vatamata in proces.
Trebuie sa va prezentati la data & locul din citatie, ca persoana vatamata - calitatea procesuala pe care o aveti in prezent, si ca sa nu platiti amenda judiciara (care poate fi de la 250 lei la 3000 lei) pentru lipsa nejustificata.
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Retragerea plangerii penale cristinaeli cristinaeli vreau sa stiu daca se poate si cand se poate retragerea plangerii penale pentru violare de domiciliu si tulburare de posesie?in cazulin care o retrag, eu pot ... (vezi toată discuția)
Parte civila in dosar penal ionut30 ionut30 Ma aflu ca parte vatamata intr-un dosar penal ,desi dupa ce am fost citat si am ajuns la politie , am dat declaratie si in urma declaratiei m-am considerat ... (vezi toată discuția)
Parte civila in dosar penal zahsor zahsor Ca sa fac parte civila in procesul penal trebuie facuta o cerere ? Cine aproba acest lucru ? Am mentionat in plangerea penala in cadrul urmaririi penale ca ... (vezi toată discuția)