avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... un sfat, va rog
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

un sfat, va rog

O eleva de etnie rroma, in ora mea din 17 XI 2011, a avut o atitudine provocatoare injurandu-ma cand i-am pus nota 3, m-a amenintat, a sfidat tot timpul rolul meu ,atunci. Pe fondul acestora, m-am apropiat de ea, i-am pus mana pe ceafa atingandu-i parul prins in coada, insa nu s-a finalizat gestul in sensul " tras de par". A depus, mama ei, plangere penala, acuzandu-ma ca am batut-o,i-am dat palme in sala si pe holul scolii, am tras-o de par ducand-o mai multi metri ,asa, pe hol, si- a scos un certificat medico-legal in care se precizeaza leziuni, echimoze pe fata sub ochi... hartuire luni intregi de atunci... Ancheta penala care s-a deschis de atunci (precizez ca au anchetat ISJ Neamt., CNCD, plus, politia si procuratura), s-a finalizat cu scoaterea de sub urmarirea mea penala (fapta mea, considerata cu grad redus de pericol social), o amenda administrativa (300 lei) pentru acel tras de par si cuvinte jignitoare adresate (atat a scos la lumina ancheta), plus cheltuieli judiciare de 100 ron (infractiunea fiind de purtare abuziva, art. 250 alin. 3 C. penal). Azi am fost instiintata de aceasta solutie. As dori sa stiu daca aceasta, ii da dreptul acestei familii sa obtina si daune morale pe care le cerea intr-o declaratie la procuror si care erau in valoare de 20 000 lei.
Mai pot face o plangere impotriva fetei, care mi-a adus injuruii- sustinute si de martori in ancheta, m-a amenintat) iar mama ei, scoate un certificat medico- legal in care se precizeza echimoze sub ochi si care nu au nici o legatura cu fapta mea. Eu nu am palmuit-o sau lovit-o si nici martorii n-au precizat asta in ancheta. Exista in declaratiile ei specificat asta. Nu exista o legatura cauzala intre tras de par si leziunile sau echimozele de pe fata ei. S-a mers mult pe minciuna, pe influentare a opiniilor in scopul de a obtine bani. Acum, solutia data de parchet ce urmari poate sa mai aiba? Poate merge mai departe pentru daune morale? Eu cum as putea sa contraatac toata suita ei de actiuni? mentionez ca am avut o atitudine destul de docila si in timpul acelei ore de curs si pe parcursul anchetei... M-am cam saturat... S-a mers pe provocare, pe intimidare si toata imaginea mea a iesit sifonata rau atat in scoala, cat si in societate si familie... M-am tot aparat pe toate caile... dar eu sunt acum,se pare, singura buna de pedeapsa...
Cel mai recent răspuns: Cosmin Olaru , Consilier juridic 21:34, 23 August 2012
A generat tot scandalul, a provocat, apoi m-a amenintat (" las' ca-ti arat eu tie fa!".... " stii ca n-ai voie sa dai in mine?!") si impreuna, cu mama ei, au gandit cum sa ma infunde si sa stoarca si bani.. si chiar m-au infundat ... dint-un salariu - o atentie a societatii- platesc pentru tot... ea este copil si are numai drepturi iar eu numai obligatii....
Soluția legală pe care o aveți la dispoziție este atacați ordonanța procurorului de scoatere de sub urmărire penală în temeiul art. 10 lit b ind 1 Cod pocedură penală (lipsa pericolului social al faptei).
Acest temei de scoatere de sub urmărire penală presupune că fapta D-voastă a existat, deci odată introdusă o acțiune civilă de către partea vătămată (eleva respectivă) aceasta ar avea mari șanse de câștig în obținerea unpor despăgubiri.

Deci, dacă mai sunteși în termen, puteți să contestați ordonanța procurorului prin care s-a dispus măsura de scoatere de sub urmărire penală, motivând că este neintemeiată (temeiul în baza căruia s-a dispus măsura nu este cel real).
Dacă contestația făcută la procurorul ierarhic superior este respinsă, aveți calea de contestare în instanță în temeiul art. 278 ind. 1 Cod procedură penală. Dacă ajungeți în instanță aveți mari șanse să vi se admită probele pe care le aveți (martori, etc) și să se dispună refacerea urmăririi penale și schimbarea temeiului în baza căruia s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală (în loc de „lipsa pericolului social al faptei ” un temei în avantajul D-voastră ar putea fi „fapta nu există”) iar in acest caz partea vătămată nu vă va mai putea cere daune (morale sau materiale) nici la instanța civilă.
Organele de urmarire cunosc si inteleg aceste tehnici de-a face bani a unor "inventatori licentiati" in domeniu, si pare-se ca fenomenul a luat amploare in ultimul timp si prin diversificarea "metodelor". Nu va lasati intimidata , succes !
1) vi se pot cere daune in instanta civila, cum si dumneavostra puteti cere daune tot in instanta civila prin cerere reconventiala daca aveti calitatea de parat sau prin cererea de chemare in judecata daca aveti calitatea de reclamant. daca veti obtine daune sau veti fi obligata sa platiti, doar instanta poate aprecia.

2) art 22 alin. 1 din Codul de procedura penala precizeaza faptul ca doar ``Hotararea DEFINITIVA a INSTANTEI penale are autoritate de lucru judecat in fata instantei civile care judeca actiunea civila cu privire la existenta faptei, a persoanei care a savarsit-o si a vinovatiei acesteia.`` Astfel ca, instanta civila nu e obligata sa ia act de decizia parchetului. cu alte cuvinte, nu va poate ``incurca`` intr-un eventual proces in civil.

3) din cate povestiti dumneavoastra, solutia scoaterii de sub urmarire penala e corecta insa fundamentul ei, fals. sfatul meu e sa contestati rezolutia parchetului in termenul legal prevazut in copia rezolutiei care vi s-a inmanat. puteti obtine scoaterea de sub urmarire penala in temeiul art 10 alin. 1 litera a) fapta nu exista sau litera c) fapta nu a fost savarsita de invinuit sau inculpat. daca obtineti SUP pe cele doua temeiuri mai sus amintite (litera a sau c), obligatoriu, ve-ti scapa si de plata amenzilor. ATENTIE la cum formulati contestatia

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrare prin efractie si agresiune asupra locatarului!!!!!! cristhynne78 cristhynne78 Buna ziua!!!Astazi am trait un cosmar...o vecina a intrat la mine in casa si m-a batut in urma unor altercatii verbale mai vechi....am depus o plangere la ... (vezi toată discuția)
Agresat in drumul mare savinR savinR buna! am si eu o intrebare :ce pedeapsa poate lua o persoana cand intra la mine in masina (eu eram la volan tocmai vroiam sa plec) si incepe saami aplica ... (vezi toată discuția)
Lovire! please help knz01 knz01 Intr-o seara in urma unor dispute am primt o palma de la un \"prieten\" si din instinct sau de frica l-am lovit pe acesta cu pumnul in nas.A fost la politie, ... (vezi toată discuția)