avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 885 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carte de munca necompletata si eliberare copie falsa
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carte de munca necompletata si eliberare copie falsa

Buna ziua,
as dori daca se poate cateva lamuriri in legatura cu urmatorul aspect:
In urma cu doi ani m-am angajat cu forme legale la firma X in functia de tehnician. Dupa sase luni am vrut sa fac o refinantare la un credit si am cerut o copie conforma cu originalul dupa cartea de munca si am constatat ca eram incadrat ca muncitor necalificat. Am discutat cu patronul despre treaba asta si dupa cateva zile am primit o alta copie conforma cu originalul in care se taiase cu o linie incadrarea de muncitor necalificat si s-a trecut tehnician, lucrul acesta reflectandu-se si in pagina dedicata modificarilor impreuna cu stampila ITM si semnatura persoanei. In urma cu cateva luni am incetat activitatea la aceasta firma si acum cateva zile am primit cartea de munca si am constatat cu stupoare ca nu se facuse nici o modificare si figurez in continuare ca si cum as fi lucrat ca muncitor necalificat pe intreaga perioada mai sus mentionata. Mentionez ca detin copia conforma cu originalul cu modificarile efectuate, semnata si stampilata de catre administratorul firmei.
Pot face ceva pentru a indrepta situatia avand in vedere ca la o eventuala angajare va cantari in oarecare masura si faptul ca am lucrat doi ani ca "muncitor necalificat"?
Oricum cineva a comis ilegalitate.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:14, 23 August 2012
Inregistrarile in cartea de munca se fac in temeiul contractului individual de munca incheiat. Verificati incadrarea in contractul de munca si daca este de muncitor necalificat inregistrarea din cartea de munca este corecta. Schimbarea functiei in timpul derularii contractului de munca se face prin act aditional. Daca ati fost incadrata initial muncitor necalificat si nu ati semnat act aditional inseamna ca nu va fost schimbata incadrarea niciodata. Toate contractele de munca si actele aditionale se inregistreaza si in REVISAL un soft care comunica la ITM incheierea contractului de munca si toate modificarile ulterioare. Daca ati solicitat si primit de la societate copie conforma cu originalul dupa cartea de munca si figurau acele modificari iar pe original nu exista inseamna ca a fost falsificata copia de catre administrator. Puteti formula o plangera la parchetul de pe langa judecatoria in raza careia locuiti atasand copia respectiva si o copie facuta de dvs dupa original.
Verificati totusi inainte daca la ITM ati figurat permanent ca muncitor necalificat si daca nu solicitati societatii unde ati lucrat sa opereze modificarile corespunzatoare. Plangerea penala nu va ajuta la nimic decat sa sicanati administratorul care a falsificat respectiva copie.
Multumesc pentru ajutor, am sa fac un drum la ITM sa vad cum figurez ca incadrare in peioada respectiva si sa vad ce parere au de faptul ca pe copia conforma cu originalul apare la modificare o stampila de ITM cu numar, impreuna cu nume in clar si semnatura iar pe catea de munca nu exista nimic.
Eu nu am semnat nici un contract de munca cu incadrarea de muncitor necalificat iar toate documentele (legitimatia cu care m-am prezentat la lucrari in perioada angajarii,fisa de protectia muncii etc) au fost eliberate avand inscrise functia de tehnician de la bun inceput.
Spuneti ca plangerea nu va face decat sa sicaneze administratorul - tipic pentru tara in care traim in care eliberarea de documente false este ceva banal si dupa ce ati lucrat intr-o functie de conducere iar la urmatoarea incadrare apare din varii motive pe cartea de munca muncitor necalificat si nimeni nu pateste nimic este ceva normal.
Cred ca este o eroare afirmatia ca ”plangerea nu va face decat sa sicaneze administratorul”... faceti plangere si o sa vedeti rezultatul daca se constata savarsirea unei infractiuni de catre angajator.. daca este sa ne luam dupa asemenea afirmatii inseamna sa acceptam faptul ca angajatorii pot face ce vor cu salariatii fara ca coneva sa-i poata trage la raspundere cand incalca legea

Mergeti la ITM si vorbiti cu inspectorul la care este arondat angajatorul .. in practica, s-a constatat in urma unor sesizari catre Parchet ca exista parafe ale inspectorilor ITM falsificate si care sunt folosite de catre unele persoane ...
Am spus ca plangerea penala nu va rezolva situatia si nu va rectifica in cartea de munca functia detinuta. Ca in urma plangerii administratorul va raspunde penal este alta poveste. Sa raspunda penal trebuie sa existe suficiente probe ca aceasta fapta sa intruneasca elementele constitutive ale unei infractiuni.
In mesajul anterior ati postat: Plangerea penala nu va ajuta la nimic decat sa sicanati administratorul care a falsificat respectiva copie. ....

Nici nu-i trebuie mai multe probe ... are copia de pe carnet si carnetul in original ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Carte de munca - itm refuza eliberarea cesar vascocenco cesar vascocenco Buna ziua, Numele meu este Cesar Vascocenco si imi permit sa va scriu acest mail deoarece am gasit adresa dvs. pe internet pe un site ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata - cfs msc_angela msc_angela Ma numesc Angela M. si sunt angajata la o firma din luna iulie 2008. Am semnat la angajare un contract pentru functia de functionar administrativ si un ... (vezi toată discuția)
Act aditional contractului de munca alonso_first_one alonso_first_one Actul aditional se semneaza in 2 exemplare pentru ambele parti.Care sunt aceste parti?ITM si angajator sau angajator si angajat,angajatului i se doar o copie ... (vezi toată discuția)