In toti cei 21 ani de cand lucrez in invatamant am obtinut calificativul "foarte bine", am gradul didactic I de 11 ani, in prezent am iar gradatie de merit, sunt metodist al Inspectoratului Scolar Judetean, membru in Consiliul Consultativ al ISJ pentru discipline tehnice, am castigat cu elevii numeroase premii la diferite concursuri scolare, sunt autorul unor carti de specialitate, deci nu se pune problema ca nu-mi pot pastra pozitia profesionala din lipsa de calificare pedagogica sau prestatie didactica slaba. Am facut si un masterat dar acesta nu-mi da posibilitatea predarii unei noi specializari. la grupul scolar unde am functionat s-a eliminat complet specializarea pe care o predau, acum m-am transferat la un alt liceu dar si aici clasele care ofera elevilor calificarea respectiva au intrat in lichidare.
Sunt convins ca in situatia dvs. sunt multi alti colegi din tara. Unele specilizari tehnice "au murit" sau sunt in agonie, altele "s-au nascut" si inca fac primii pasi nesiguri in noul context tehnologic al carui dinamica surprinde chiar si pe cei care trebuie sa pregateasca noi generatii de specialisti tehnici, atat la nivel institutional cat si la nivel individual.
Istoria se repeta. Un coleg al meu (care nu mai este printre noi) unul din primii doctori ingineri care au obtinut diploma de doctor inginer in Romania mi-a povestit urmatoarea situatie petrecuta in anii de dupa razboi. El doctor inginer cu relatii internationale si unul dintre primii referenti romani privind atestarea diplomei de inginer a predat unor maistrii pe specializari pe care nu le avea, pentru ca situatia politico-sociala asa o cerea in acel moment.
Mi-a spus urmatorul lucru (eram foarte apropiati sufleteste cu toata diferenta de varsta si valoare sociala):
A fost cea mai frumoasa perioada profesionala din viata mea. A invatat el in primul rand ce avea de invatat pe cei dati lui in grija, nepunand nimeni problema ca nu ar fi in stare sa o faca. Si a facut-o dand niste specialisti in plan tehnic din acei maistrii dintre care unii au realizat un prestigiu international.
Cum va inchiputi dvs. ca dupa un masterat intro specialitate nu va puteti plia prin efort personal intro specilitate ceruta cu prioritate de mediu economic.
Cine si cum argumenteaza necesitatea uramarii unei noi scoli tehnice fara a tine cont de experienta pedagogica pe care o aveti. Ministerul sau o autoritate inferioara lui poate da decizii legale sau introduce exceptii privind reconversia integrata in localitatea in care domiciliati si eventuale examene dupa o pregatire individuala personala.
Va intrebam de cursurile postuniversitare de conversie deoarece, dupa cum am precizat, nu locuiesc intr-un centru universitar si daca mi-as intrerupe pentru 3 ani activitatea la catedra pentru a urma o facultate la forma de invatamant zi, mi-as pierde calitatea de titular castigata prin concurs national si sursa de venit pentru familie. In plus, nu ne putem muta toata familia intr-un oras universitar, dar daca as urma un curs postuniversitar as lipsi de langa sotia mea si cei trei copii pe care-i am doar sambata si duminica.
A renunta la serviciu si a urma in acest moment o scoala, care va reteaza resursele de venit, cand aceasta va pune in pericol relatiile de familie, cand sunteti un om format si capabil de autoreconversie este din punctul meu de vedere o aberatie. Cred ca din pozitia in care va aflati puteit face ceva in sensul mentiunilor mele de mai sus. Si numai pentru dvs. si pentru multe alte persoane care traiesc aceeasi zic "drama", pentru ca inca nu s-a pus in discutie o solutie pragmatica a acestei problele.
Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot avea eu garantia (din perspectiva beneficiarului unor servicii educationale) ca aceste cursuri organizate de universitati sunt acreditate si-mi ofera posibilitatea predarii unei noi specializari?
Consultati site-ul ARACIS care prezinta specilizarile acreditate si recunoscute legal in Romania si nu numai.
Facultatiile si specilizarile au un document oficial de la ARACIS care atesta acreditarea si gradul de incredere privind profesionalismul absolventilor. Acest document se afla la Directia de asigurare a calitatii serviciilor educatioale si este de obicei afisat public in secretariate.
cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru