avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Învăţământ - probleme ... Cursuri postuniversitare de conversie profesionala ...
Discuție deschisă în Învăţământ - probleme juridice conexe

Cursuri postuniversitare de conversie profesionala pentru cadrele didactice

Sunt inginer, lucrez in invatamant si, deoarece ma confrunt anual cu perspectiva intrarii in restrangere de activitate, doresc sa obtin o noua specializare. Fiind titular la liceu si neavand domiciliul intr-un centru universitar, nu-mi permit sa urmez studii de licenta la forma de invatamant zi. Ori, in oferta facultatilor nu am gasit decat psihologie si informatica la forma de invatamant la distanta.
In toamna trecuta se auzea ca, potrivit noii Legi a Educatiei Nationale, nu se mai fac cursuri de reconversie. Dar in Metodologia privind formarea continua a personalului didactic din invatamantul preuniversitar aprobata prin OMECTS nr. 5561/31.10.2011 (art. 4 alin. (1) pct. c); art. 70, alin. (1) pct. e); art. 104-107) se mentioneaza programele de conversie profesionala.
Am descoperit in oferta educationala a unor universitati pentru anul universitar 2012-2013 astfel de cursuri (informatica, TIC, educatie tehnologica la DPPD, Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti; matematica la Universitatea Craiova).
Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot avea garantia ca aceste cursuri sunt acreditate si imi ofera o noua specializare cu drept de predare in invatamant? Exista undeva o lista a acestor cursuri acreditate sau daca institutia este acreditata pentru specializarile respective la studiile de licenta, atunci automat este si pentru aceste cursuri postuniversitare? De exemplu, la Universitatea Craiova, se specifica: “Cursurile sunt aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetării prin Ordinul Nr. 5021-12.11.2001”. Este suficienta aceasta aprobare de acum 11 ani?
Doresc sa ma inscriu chiar in toamna aceasta dar nu vreau sa ma angrenez inutil, daca nu-mi vor fi de folos.
Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: gabicu , utilizator 22:45, 21 August 2012
Stimate domn Inginer cu activitati didactice,

Este foarte important daca retragerea din activitate se datoreaza vointei proprii sau problemelor de personal ale scolii unde predati sau lipsei atestatului de calificare pedagogica.

Daca scoala nu este presata de imprejurari dimensionale sau economice si nu aveti probleme privind prestatia didactica, primul care va poate ajuta este chiar directorul scolii.

Studentii in inginerie care isi propun sa predea in invatamant au la dispozitie cursuri facultative de pedagogie pe module, care sunt gratuite ca student si contra cost ca absolvent.

Probabil ca nu v-au interesat aceste cursuri, cat a-ti fost student si acum conform legilor in vigoare aveti nevoie de atestatul absolvirii unui curs de pedagogie pentru a va pastra pozitia profesionala.

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru

Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
In toti cei 21 ani de cand lucrez in invatamant am obtinut calificativul "foarte bine", am gradul didactic I de 11 ani, in prezent am iar gradatie de merit, sunt metodist al Inspectoratului Scolar Judetean, membru in Consiliul Consultativ al ISJ pentru discipline tehnice, am castigat cu elevii numeroase premii la diferite concursuri scolare, sunt autorul unor carti de specialitate, deci nu se pune problema ca nu-mi pot pastra pozitia profesionala din lipsa de calificare pedagogica sau prestatie didactica slaba. Am facut si un masterat dar acesta nu-mi da posibilitatea predarii unei noi specializari. Trebuia sa fiu mai clar cand am precizat ca ma confrunt cu perspectiva intrarii in restrangere de activitate. Acest lucru se datoreaza faptului ca la grupul scolar unde am functionat s-a eliminat complet specializarea pe care o predau, acum m-am transferat la un alt liceu dar si aici clasele care ofera elevilor calificarea respectiva au intrat in lichidare.
Va intrebam de cursurile postuniversitare de conversie deoarece, dupa cum am precizat, nu locuiesc intr-un centru universitar si daca mi-as intrerupe pentru 3 ani activitatea la catedra pentru a urma o facultate la forma de invatamant zi, mi-as pierde calitatea de titular castigata prin concurs national si sursa de venit pentru familie. In plus, nu ne putem muta toata familia intr-un oras universitar, dar daca as urma un curs postuniversitar as lipsi de langa sotia mea si cei trei copii pe care-i am doar sambata si duminica.
Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot avea eu garantia (din perspectiva beneficiarului unor servicii educationale) ca aceste cursuri organizate de universitati sunt acreditate si-mi ofera posibilitatea predarii unei noi specializari?
Va multumesc anticipat pentru lamuriri.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
gabicu, utilizator


In toti cei 21 ani de cand lucrez in invatamant am obtinut calificativul "foarte bine", am gradul didactic I de 11 ani, in prezent am iar gradatie de merit, sunt metodist al Inspectoratului Scolar Judetean, membru in Consiliul Consultativ al ISJ pentru discipline tehnice, am castigat cu elevii numeroase premii la diferite concursuri scolare, sunt autorul unor carti de specialitate, deci nu se pune problema ca nu-mi pot pastra pozitia profesionala din lipsa de calificare pedagogica sau prestatie didactica slaba. Am facut si un masterat dar acesta nu-mi da posibilitatea predarii unei noi specializari. la grupul scolar unde am functionat s-a eliminat complet specializarea pe care o predau, acum m-am transferat la un alt liceu dar si aici clasele care ofera elevilor calificarea respectiva au intrat in lichidare.


Sunt convins ca in situatia dvs. sunt multi alti colegi din tara. Unele specilizari tehnice "au murit" sau sunt in agonie, altele "s-au nascut" si inca fac primii pasi nesiguri in noul context tehnologic al carui dinamica surprinde chiar si pe cei care trebuie sa pregateasca noi generatii de specialisti tehnici, atat la nivel institutional cat si la nivel individual.
Istoria se repeta. Un coleg al meu (care nu mai este printre noi) unul din primii doctori ingineri care au obtinut diploma de doctor inginer in Romania mi-a povestit urmatoarea situatie petrecuta in anii de dupa razboi. El doctor inginer cu relatii internationale si unul dintre primii referenti romani privind atestarea diplomei de inginer a predat unor maistrii pe specializari pe care nu le avea, pentru ca situatia politico-sociala asa o cerea in acel moment.
Mi-a spus urmatorul lucru (eram foarte apropiati sufleteste cu toata diferenta de varsta si valoare sociala): A fost cea mai frumoasa perioada profesionala din viata mea. A invatat el in primul rand ce avea de invatat pe cei dati lui in grija, nepunand nimeni problema ca nu ar fi in stare sa o faca. Si a facut-o dand niste specialisti in plan tehnic din acei maistrii dintre care unii au realizat un prestigiu international.

Cum va inchiputi dvs. ca dupa un masterat intro specialitate nu va puteti plia prin efort personal intro specilitate ceruta cu prioritate de mediu economic.

Cine si cum argumenteaza necesitatea uramarii unei noi scoli tehnice fara a tine cont de experienta pedagogica pe care o aveti. Ministerul sau o autoritate inferioara lui poate da decizii legale sau introduce exceptii privind reconversia integrata in localitatea in care domiciliati si eventuale examene dupa o pregatire individuala personala.


Va intrebam de cursurile postuniversitare de conversie deoarece, dupa cum am precizat, nu locuiesc intr-un centru universitar si daca mi-as intrerupe pentru 3 ani activitatea la catedra pentru a urma o facultate la forma de invatamant zi, mi-as pierde calitatea de titular castigata prin concurs national si sursa de venit pentru familie. In plus, nu ne putem muta toata familia intr-un oras universitar, dar daca as urma un curs postuniversitar as lipsi de langa sotia mea si cei trei copii pe care-i am doar sambata si duminica.


A renunta la serviciu si a urma in acest moment o scoala, care va reteaza resursele de venit, cand aceasta va pune in pericol relatiile de familie, cand sunteti un om format si capabil de autoreconversie este din punctul meu de vedere o aberatie. Cred ca din pozitia in care va aflati puteit face ceva in sensul mentiunilor mele de mai sus. Si numai pentru dvs. si pentru multe alte persoane care traiesc aceeasi zic "drama", pentru ca inca nu s-a pus in discutie o solutie pragmatica a acestei problele.


Va rog frumos sa-mi spuneti cum pot avea eu garantia (din perspectiva beneficiarului unor servicii educationale) ca aceste cursuri organizate de universitati sunt acreditate si-mi ofera posibilitatea predarii unei noi specializari?


Consultati site-ul ARACIS care prezinta specilizarile acreditate si recunoscute legal in Romania si nu numai.

Facultatiile si specilizarile au un document oficial de la ARACIS care atesta acreditarea si gradul de incredere privind profesionalismul absolventilor. Acest document se afla la Directia de asigurare a calitatii serviciilor educatioale si este de obicei afisat public in secretariate.

cu toata stima si consideratia Nicolaie Ciobotaru
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Va multumesc pentru sugestii si incurajari!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Validare studii 'spiru haret' daniada daniada Buna ziua. Am terminat cursurile Facultatii de Limba si Literatura Romana - Univ. Spiru Haret, in 2008, la ID, cu anul de inscriere la Universitate - 2004, ... (vezi toată discuția)
Licenta iulie 2009 spiru haret Medeea  Iliescu Medeea Iliescu Buna Ziua! Va rog sa ma lamuriti cu privire la noua HG 749/2009 , hotarare care elimina din lista universitatilor acreditata UNIVERSITATEA SPIRU HARET. Am ... (vezi toată discuția)
Invatamantul mai este de stat? stefanrmadalina stefanrmadalina Am inscris copilul la scoala, in clasa I. Am fost deja la sedinta cu parintii. Ni s-au cerut deja bani pt mobilier, PC, orga, xerox, altele si altele, dar si o ... (vezi toată discuția)