avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 805 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Urgent!!!! - Angajat sucursala Romania detasat la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Urgent!!!! - Angajat sucursala Romania detasat la firma mama (UE)

Buna ziua

Va rog din suflet sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare si daca se poate sa imi faceti si trimiterea le legea care stipuleaza acest lucru:

Angajatul sucursalei din Romania a unei PJ straine( UE) trebuie sa urmeze o scolarizare la firma mama. Sub ce forma poate fi detasat/delegat acest angajat la firma mama pe o perioada de aprox. 6-9 luni, fara a avea nevoie de formularul A1 sau E101?

Va multumesc anticipat!!!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:04, 19 August 2012
In conformitate cu prevederile art. 13 alin.(2) lit.a) ale Regulamentului (CEE) NR. 1408/71 al Consiliului din 14 iunie 1971 privind aplicarea regimurilor de securitate sociala in raport cu lucratorii salariati si cu familiile acestora care se deplaseaza in cadrul Comunitatii, un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru este supus legislatiei acelui stat, chiar daca acesta isi are resedinta pe teritoriul unui alt stat membru sau daca sediul sau locul de desfasurare a activitatii intreprinderii sau angajatorului este situat pe teritoriul unui alt stat membru.

Potrivit prevederilor art.14 din acelasi Regulament, regula enuntata la articolul 13 alineatul (2) litera (a) se aplica sub rezerva urmatoarelor exceptii sau circumstante:

(a) (I) un lucrator incadrat in munca pe teritoriul unui stat membru de catre o intreprindere pentru care lucreaza in mod obisnuit si detasat pe teritoriul unui alt stat membru de catre aceasta intreprindere pentru a desfasura o activitate acolo pentru acea intreprindere continua sa fie supus legislatiei din primul stat membru, cu conditia ca durata anticipata a acelei activitati sa nu depaseasca douasprezece luni, iar el sa nu fie trimis sa inlocuiasca un alt lucrator care si-a incheiat perioada de detasare;
Va multumesc. Insa puteti va rog sa explicati pe intelesul profanilor :))) Se poate sa il detasez fara probleme? Cu respect,
eu v-am citat exact textul legal sa va spun ca se poate. nu cunosc cazul in speta ca sa va spun si cum sa procedati legal la cazul concret, mi ales ca legislatia UE nu este la indemana oricui.....multe autoritai nici nu cunosc faptul ca Regulamentele UE sunt obligatorii si prevaleaza dreptului intern....prin urmare trebuie sa fie extrem de detaliat. daca vreti sa nu aveti probleme apelati la un avocat
Va rog daca sunteti amabila sa imi mai raspundeti la o intrebare: Ar fi mai bine si ar acoperi toate aceste probleme incheierea unui CM cu anagajatul de catre firma mama prin sucursala Romania . Astfel, conform legii de functionare a sucursalelor care sunt dezmembraminte fara personalitate juridica, angajatul poate lucra la firma mama si la sucursala depinde de ceea ce scrie in CM _ mai multe locuri de desfasurare a activitatii-. Ce spuneti?
Formularul A1 se foloseste numai pentru detasare , nu si pentru delegare ...
o posibilitate ar fi schimbarea locului de munca , prin act aditional, de la sucursala la societatea mama.

Există cel puţin patru situaţii în care prevederile Regulamentului exclud a priori aplicarea
dispoziţiilor referitoare la detaşare, în special atunci când:
- întreprinderea la care lucrătorul a fost detaşat îl/o pune la dispoziţia unei alte întreprinderi din acelaşi Stat Membru;
- întreprinderea la care lucrătorul este detaşat îl/o pune la dispoziţia unei alte întreprinderi
din alt Stat Membru;
- lucrătorul este recrutat într-un Stat Membru pentru a fi trimis de către o întreprindere
situată într-un al doilea Stat Membru către o întreprindere dintr-un al treilea Stat Membru;
- lucrătorul este recrutat într-un Stat Membru de o întreprindere situată într-un al doilea
Stat Membru pentru a putea să lucreze în primul Stat Membru.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Firma nou infiintata care doreste sa presteze servicii de constructii pe teritoriul republicii italiene. cristinarosu01 cristinarosu01 Buna ziua. As dori si eu cateva informatii, o firma nou infiintata cu 2asociati doreste sa incheie un contract cu mai multe firme din italia. Acum problema se ... (vezi toată discuția)
Societate straina angajeaza romani si presteaza servicii pentru o societate din romania? este legal? madalinalina madalinalina Am si eu o intrebare. O societate straina, fara sediu sau sucursala in Romania, poate sa angajeze cetateni romani? Acestia vor presta lucrari de productie ... (vezi toată discuția)
Formularul a1 stelach stelach Buna ziua, O firma cu obiect principal de activitate in plasarea fortei de munca, poate sa incheie contracte individuale de munca in Romania , si ... (vezi toată discuția)