De la locul de munca unde profesez din martie 2011 in functia de agent de interventie, am primit urmatoarea instiintare:,,...Intrucat in urma controalelor efectuate, am constatat ca detineti un permis de conducere care nu este eliberat de autoritatile romane, fiind eliberat de un stat nemembru UE, dvs. nu mai indepliniti conditiile pentru ocuparea postului de sofer interventie (si agent de interventie)....".
Mentionez ca detin un permis de conducere preschimbat in UK in anul 2008 (dupa ce l-am obtinut in Romania in anul 2004).
Mi se cere ca in termen de 30 de zile sa prezint un document oficial privind compatibilitatea permisului cu functia detinuta eliberat de IGPR - POLITIA sau sa obtin un permis de conducere nou.
Va rog sa-mi spuneti ce este de facut?
Situatia degenereaza. Directorul o tine pe a lui, desi i-am prezentat notificarea si i-am adus si de la politie dovada ca am obtinut permisul de conducere in anul 2004 si ca a fost preschimbat in Anglia in anul 2008. Imi spune ca au trecut mai mult de 6 luni de cand folosesc permisul in Romania si conform legii trebuia preschimbat in unul romanesc. Imi scapa mie ceva?
In consecinta nu a luat in considerare dovada adusa de la politie.
Vreau sa sun la Bucuresti unde este firma -mama la directorul de acolo si sa prezint situatia in care ma aflu. Eventual sa ii trimit prin fax notificarea primita sau sa ma adresez direct ITM?
D.p.d.v al directorului de aici, ar fi bine sa-mi preschimb permisul din nou in unul romanesc si chiar nu vreau asta.
raspunsul primit verbal nu are nicio valoare.
daca doar ati prezentat notificarea si nu ati inregistrat-o nu poate fi folosita in eventualitatea unei reclamatii la ITM sau al unui proces in instanta.
Inregistrati notificarea la secretariatul firmei respective la care atasati si dovezile despre obtinerea permisului si preschimbarea in Anglia. sunt obligati sa va dea un raspuns oficial.
in raspunsul pe care trebuie sa il primiti trebuie sa inscrie temeiul legal in baza caruia va schimba locul de munca.
mutarea pe un alt post decat cel inscris in contractul individual de munca se face cu act aditional la CIM care implica niste proceduri speciale (justificarea mutarii, temeiul legal, inregistrarea in REVISAL, etc.), care daca nu se respecta, nu semnati actul aditional sau nu va instiinteaza despre actul aditional, va dau dreptul sa inaintati direct actiune in instanta.
vedeti ce raspuns primiti oficial iar daca acesta potrivnic puteti merge mai departe la firma-mama cu "problema". daca si acolo pozitia este negativa puteti inainta o reclamatie la ITM sau o actiune in instanta.
directorul respectiv probabil stie din "auzite" sau banuie ceva despre termenul de 6 luni de obligativitatea preschimbarii permisului de conducere.
termenul de 6 luni nu exista in legislatia romaneasca.
Art. 83 – (1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art.20 şi 23 alin.(1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art.82 alin.(2);
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.
(3) Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin.(1), precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România, pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului internelor şi reformei administrative, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Ordinul MAI nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti prevede:
Art. 1. - (1) Prezentul ordin reglementează preschimbarea, la cerere, cu documente similare româneşti a permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la art. 83 alin. (1) şi (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare ordonanţa de urgenţă.
(2) Pot solicita preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la art. 83 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă cu documente similare româneşti persoanele care au domiciliul, reşedinţa sau rezidenţa normală în România. Dovada domiciliului, reşedinţei sau rezidenţei normale în România se face cu documentele prevăzute de actele normative care reglementează domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre sau regimul străinilor în România, după caz.
(3) În sensul prezentului ordin, prin state membre se înţelege statele membre ale Uniunii Europene, altele decât România, şi statele membre ale Spaţiului Economic European.
Dupa cum se poate observa preschimbarea se face la cerere si nu este conditionata de un anumit termen limita (se prevede ca "pot solicita" si nu ca "sunt obligati in termen de .... zile/luni").
cred ca aveti nevoie si de ajutorul unui consilier/avocat pe probleme de munca care sa va indrume.
Maine dimineata oricum trebuie sa merg la punctul de lucru unde este si domnul director. Am sa inregistrez notificarea si dovada de la politie ca anexa (sper sa nu existe nici un ,,obstacol").
Astazi cand l-am intrebat cine a intocmit instiintarea pe care am primit-o zilele trecute (sperand ca nu dumnealui) mi-a raspuns ca a scris-o cu manuta lui. La randul lui mi-a spus ca se vede ca ceea ce i-am prezentat astazi este facuta de un avocat......
Buna ziua,
Din nou am fost la punctul de lucru unde m-am intalnit cu d-nul director. Pentru ca nu exista la sediu o secretara, a dat chiar el un nr. de intrare notificarii facute de mine dupa modelul dat, la care am atasat dovada de la politie (cu trimitere la aceasta dovada). Nu mi-a pus insa stampila firmei (sincer nu ma pricep la chestii de genul...), dar am vazut ca a inregistrat nr. intr-un caiet de evidenta. Pentru ca din nou a dat din ,,colt in colt" i-am spus sa-mi raspunda printr-un act scris la ,,contestatia" facuta si sa-mi specifice pe ce baza legala considera ca permisul meu nu este in ordine pentru a profesa in continuare pe functia stipulata in contractul individual de munca. Pentru ca tot ma aflam in orasul X, am fost din nou la sediu de politie de unde am scos dovada ieri, iar de data aceasta am vorbit cu seful de departament de acolo, care mi-a confirmat faptul ca nu exista in lege un termen pana la care sa-mi preschimb permisul de conducere in unul romanesc si i-am comunicat asta si d-lui director. Asta l-a infuriat peste masura, iar dupa ce am iesit m-a sunat sa-mi spuna sa ma intorc sa scriu si sa semnez faptul ca nu sunt de acord cu propunerea lui de a lucra pe un post fix. Considerand ca-mi pierd timpul (sincer am avut rabdare si m-am abtinut cat am putut) i-am spus ca o sa semnez dar nu atunci. A luat-o ca pe un afront si m-a amenintat ca de acum nu ne mai jucam de-a soarecele si pisica.
Dupa ora 10, am sunat la Bucuresti unde am explicat dispecerului ( d-nul director de acolo nefiind disponibil) ce si cum. Acesta mi-a spus sa trimit prin fax toate documentele (instiintarea, ,,contestarea" si dovada de la politie) si mi-a garantat ca vor ajunge la d-nul director.
Credeti ca trebuia sa fac si sa trimit prin fax o notificare personala catre d-nul director de la Bucuresti, sau va realiza despre ce este vorba din ceea ce am trimis?
Multumesc....