avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale solutii
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

solutii

Buna seara,

Va propun spre analiza urmatoarea situatie.
Avem firma “X”(microintreprindere - impozitata cu un procent de 3% din cifra de afaceri), microintreprindere aparuta din dorinta de nu avea CIM(contract individual de munca), si de a lucra in baza unui contract de prestari servicii.
Aceasta microintreprindere avand actionariat unic si un singur angajat cu salariul mic(program cu fractie de norma).
Problema acestei firme este ca a fost lasata in grija unui “prieten” care ar fi trebuit sa se ocupe de contabilitatea acesteia, sa faca declaratii, bilant, balanta si sa le depuna la autoritatile indreptatite. Asa ca am ajuns in acest an sa descoperim ca nu au fost depuse declaratiile(100, 101, 300, 112, 394, bilanturi, etc) si nu detinem nici un document prin care sa atestam functionarea sau nefunctionarea acesteia("prietenul" nu mai raspunde la telefon - nu a restituit nici un document si nici nu avea o fisa de post, deci, ma gandesc ca nici nu poate fi dat in judecata. Sau este posibil acest lucru?). Am incercat inghetarea activititatii pe termen de 3 ani dar acest lucru nu este posibil din cauza documentatiei nedepuse. Precizez ca nu are restante la bugetele de stat, sau daca ar exista acestea pot fi achitate, problema reprezentand lipsa contabilitatii si declaratiile nedepuse, lucru pentru care exista amenzi.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:

1. Aceasta firma poate fi vanduta (sunt tot felul de anunturi in care diversi pretind ca ar cumpara asemenea firme)?
2. Daca da, care ar fi conditiile in care poate fi cedat pachetul de actiuni (ex: am auzit ca este necesar cazierul cumparatorului, fara acesta registrul comertului respinge dosarul)?
3. Care sunt riscurile?
4. Vinderea firmei exonereaza fostul administrator de raspundere in fata legii?
5. Imi puteti recomanda solutii?.


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Lucian Huzum , Consilier juridic 10:23, 19 August 2012
1. Avand in vedere ca societatea nu are indeplinite obligatiile declarative exista mari probabilitati ca organul fiscal sa se opuna transmiterii partilor sociale.
2. Pentru orice persoana care dobandeste parti sociale intr-o societate, indiferent de forma juridica (S.A., S.R.L. etc.), registrul comertului solicita cazier fiscal.
3. Nu se poate face transmiterea partilor sociale ale societatii.
4. Nu deoarece sunt obligatii neindeplinite sub mandatul fostului administrator.
5. Indepliniti obligatiile declarative si transmiteti partile sociale dupa aceea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedepunere declaratii societate suspendata peridot peridot Buna ziua! Va rog sa ma ajutati cu un sfat in ce priveste situatia de mai jos. Am o societate infiintata in aug 2006 pe care nu am desfasurat nici un fel de ... (vezi toată discuția)
Acte/impozite Jass Jass suntem 2 asociati eu 80% parti sociale el 20%. amandoi administratori cu drepturi nelimitate. el a avut activitate pe firma fara sa am acces la ceva fara sa mi ... (vezi toată discuția)
Inchidere societate anaf corinatone corinatone Buna ziua Sunt in proces de inchidere a societatii. Firma nu are datorii la bugetul de stat, singura problema este ca lipsesc in baza lor de date doua ... (vezi toată discuția)