As dorii sa stiu daca este posibil sa platesc retroactiv impozitul pe un teren care il am in folosinta dar nu este proprietatea mea. Mentionez ca acest teren a fost incredintat bunicilor mei printr-o simpla chitanta de mana pentru a fi folosit ca si gradina de legume. Il avem in folosinta de peste 30 de ani, iar in toti acesti ani nu am platit impozit.
Nu se mai stie nimic de doamna de la care l-am primit de ani buni si nici nu stim cum sa gasim copii sau nepotii dansei, (asta in cazul in care o avea).
Va multumesc anticipat.
O zi buna
In mod normal, avand doar folosinta terenului nu sunteti obligat sa achitati impozitul care este in obligatia proprietarului.
Daca insa doriti sa va constituiti titlu de proprietate asupra terenului prin uzucapiune va trebui sa aveti impozitul achitat de catre dvs, chiar in numele proprietarului care figureaza in evidentele primariei.
Daca nu detineti calitatea de proprietar asupra terenului nu detineti obligatia achitarii de obligatii afarente acestuia
Chiar daca realizati plati ,acestea vor fi inregistrate de catre autoritatea fiscala pe numele titularului dreptului de proprietate
Există posibilitatea de a plăti impozitul retroactiv (deoarece celor de la primărie le convine) dar nu știu dacă vă ajută pe D-voastră intr-o eventuală acțiune în constatare a uzucapiunii asupra terenului respectiv.
Într-o asemenea acțiune, instanța solicită dovada plății impozitului tocmai în vederea dovedirii posesiei „ca proprietar” a terenului respectiv și nu doar a detenției precare a acestuia (inchiriere sau așa cum spuneți „grădină de legume” ).
Plata retroactivă a impozitului nu dovedește posesia continuă pe cei 30 de ani. Pentru a se dovedi o posesie continuă ar trebui să rezulte că s-a plătit impozitul constant, pe parcursul întregii perioade.
Pentru a dobândi imobilul respectiv prin uzucapiune trebuie ca posesia de 30 de ani să fie o posesie utilă adică trebuie să fi posedat ca proprietar, adică pentru D-voastră și nu să fi posedat terenul respectiv pentru adevăratul proprietar.