avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 606 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare fact. revizie ISCIR.reparatii ascensor
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare fact. revizie ISCIR.reparatii ascensor

Normele metoldologice 1588/2007 pt aaplicarea Lg 230/2007 prevad repartizarea acestot costrui pe cota-indiviza din proprietate, ceea ce administratorul + presedintele refuza ca fiind incorect (de ce sa plateasca 1 pers cit 4?). Va rog frumos:
1) exemplu mod de calcu la o factura de 372 lei pt 44 apartament, eu avind 63,73 mp
2) ce "arme" am sa-i combat?
3) po plati intetinerea lunara fara acest cost al reviziei/repartitiei ilegal impartit pe nr pers.? adica 82 lei - 19.2 lei? Nu imi percepe mejorari apoi pt refuz plata?
4) cine verifica fiscal si auditeaza Asoc de propiretari, pt ca primaria si-a cam luat mina de pe acest domeniu. Va multumesc.
In situatia in care va asumati responsabilitatea sa nu achitati anumite sume ,acestea va vor fi inregistrate drept restante,urmand ca a sociatia de proprietari,in conformitate du dispozitiile mentionate de dvs sa va aplice penalitati
Normal verificarea documentelor asociatiei de proprietari ,initial revine cenzorului/comisiei de cenzori din cadrul asociatiei de proprietari
Daca suspectati nerespectarea normelor financiar contabile,aveti dreptul sa solicitati personal sau mai multi proprietari efectuarea de expertiza financiar contabila,inclusiv prin expert CECCAR
Intretinerea lunara, reparatiile si revizia ISCIR a ascensorului se repartizeaza pe cota-parte indiviza nu pe numarul de persoane, adica platesc toti proprietarii de la demisol si pana la mansarda, indiferent de cate persoane locuiesc intr-un apartament. Energia electrica pentru functionarea ascensorului se repartizeaza pe numarul de persoane, fiind scutiti cei de la parter daca la etajele superioare nu exista uscatorie sau birourile administratiei.
Daca nu doriti sa platiti au dreptul sa va calculeze penalizari, iar dupa 90 de zile sa va dea in judecata.
HG 1588/2007
Art. 44. — (1) Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire Ia proprietatea comuna, cu privire Ia: fondul sau fondunile pentru Iucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare Ia partile de constructii si instaIatii aflate in si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electnica; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul —partea de instaIatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisuI si altele asemenea, conform prevedenilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei: salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, casier, instalator, electrician, portar, cheltuieli pentru curatenie etc.;
indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari or persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si ai comisiei de cenzori; prime; credite bancare; ccntracte sau poIite de asigurari; alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Ultima modificare: Duminică, 19 August 2012
ContSters241232, utilizator
Stiu ca pe cota-parte indiviza, dar va rog frumos calcul concret pt 63,73 mp/ap. din total aprox 1300 mp/asociatie, la o factura de 372 lei. Cum se calculeaza, ca aici e problema si nu ma lamureste nimeni!! Cota indiviza se refera la suprafata utila, nu la nr persoane, din cite inteleg eu ca nespecialist. Va multumesc.
FORMULA COTEI-PARTI INDIVIZE
COTA-PARTE INDIVIZA [%] = suprafata utila a apartamentului si/sau spatiului cu alta destinatie / (IMPARTIT LA) suma totala a suprafetelor utile ale apartamentelor si/sau spatiilor
cu alta destinatie x 100.
Adica: 63.73/1300x100= 4.90% cota parte indiviza
Din totalul de 1300 mp ai condominiului dumneavoastra detineti 63.73 mp, asta inseamna 4.90%, daca factura ISCIR este 372 lei : 100% = 3.72 lei
4.90 X 3.72 = 18.23 lei

Repartizarea reviziei si service ascensor se face pe cota-parte indiviza nu pe numarul de persoane, le aratati legea si rugati sa refaca calculul, altfel ii reclamati la serviciul din cadrul primariei care se ocupa de asociatiile de proprietari.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli la intretinere tela tela Cum se stabilesc cheltuielile pentru administratie in cadrul unei Asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Cheltuieli aplicabile apartamentelor de la parter cristinamariav cristinamariav Buna ziua, Am un apartament la parterul uni bloc de 8 etaje unde in prezent nu sta nimeni. Acest bloc are lift si pentru etajele superioare tronson de ... (vezi toată discuția)
Ce este cota-parte la intretinerea de la bloc? elisia elisia Va rog f mult sa.mi spuneti ce inseamna cota-parte,rubrica care se afla pe lista unde sunt cotele de plata a intretinerii?Cand am intrebat pe administratorul ... (vezi toată discuția)