avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1023 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... fals
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

fals

Dacă o persoană fizică depune la o instanţă de judecată o cerere de chemare în judecată, pe diferite motive, în numele altei persoane (fără a avea acordul acestei persoane şi un document legal prin care este îndreptăţit să facă acest lucru) se poate solicita înscrierea în fals sau se poate depune plângere penală? Sau care este procedura în acest caz.
Cel mai recent răspuns: n53 , utilizator 12:07, 24 August 2012
Este necesar ca acea persoană să aibă calitate procesuală activă, pentru admisibilitatea cererii .Altfel, se poate invoca excepţia lipsei acestei calităţi.Dacă este vorba despre un reprezentant legal, acesta are, în principiu, dreptul de a depune cererea. Depinde de situaţia concretă.
Se poate depune dar daca nu are acordul reclamantului este supus actiuni codului penal si platii de daune morale si materiale. gluma proasta se plateste.
ţinând cont şi de sfaturile celorlalţi colegi ai mei din acest forum şi pagină, pot adăuga următoarele :1) dvs. NU aţi lămurit enigma : în ce stadiu procesual vă aflaţi ? dacă reclamantul de drept are cunoştinţă de acest proces, la al câtelea termen de citare este procesul ? Aţi putea rezolva rapid neplăcuta "glumă", dacă partea îndreptăţită a primi citaţia instanţei "reclamantul" de drept încă NU cunoaşte "gluma" dvs.Puteţi depune URGENT instanţei un înscris prin care solicitaţi renunţarea la respectivul proces (instanţa urmând a lua act şi a se pronunţa dar : cum veţi rezolva problema cu pârâtul ? Acesta va primi şi el citaţie, hotărârea finală a instanţei prin care i se aduce la cunoştinţă că "reclamantul" a renunţat etc etc).Asta vine ca o soluţie de a nu vă lovi de lipsa calităţii procesuale active şi de a NU intra sub incidenţa legii penale dacă cumva aţi lezat/adus vătămări de orice natură dreptului adevăratului reclamant.Mai puteţi eventual redirija/comunica instanţei adresa la care să fie comunicată citarea (pe adresa dvs. fără numele dvs., instanţa poate crede că acolo binevoieşte adevăratul reclamant să i se facă toate comunicările dar NU e bine să vă jucaţi cu focul : din nou apare problema pârâtului), eventuale solicitări înscrise în citaţie de instanţă către adevăratul reclamant, comunicarea hotărârii/sentinţei instanţei de judecată. 2) dacă într-adevăr NU dăunează adevăratului titular al dreptului "gluma" dvs., puteţi sta de vorbă cu el şi sfătuiţi-l să accepte varianta "ajutorul" dvs. prin care chiar aţi şi început respectivul proces deoarece el poate NU avea curaj, NU avea timp, etc etc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort crissta38 crissta38 Am inaintat cererea de divort dar paratul nu este in tara ci lucreaza fara forme legale in strainatate.La prima infatisare procesul s-a aminat si mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Actionat in instanta din eroarea reclamantei danalex1971 danalex1971 Am fost citat ca parat intr-un proces civil. Am demonstrat lipsa calitatii procesuale pasive, s-a admis aceasta de catre instanta , [b]dar actiunea deschisa ... (vezi toată discuția)
este obligat chematul in judecata sa arate adresa reclamantului ???? Manole Dumitru Manole Dumitru Intr-o speta;; instanta de recurs , a obligat practic pe INTIMAT sa indice adresa RECURENTULUI, recurent ce a semnat primile doua citatii la adresa ... (vezi toată discuția)