Buna ziua.Am urmatoarea problema si as dori raspunsuri din partea dumneavoastra. Tatal meu a decedat in urma cu 1 saptamana la varsta de 43 ani.Lucra la Pentitenciar din anul 2000 iar pana in acel an(respectiv din anii 90") a lucrat ca electrician la Rovinari.Intrebarea mea este de ce imi este refuzata acordarea pensiei de urmas? Am 19 ani ,sunt la facultate iar cand am fost la penitenciar si am intrebat de pensia de urmas mi-au raspuns ca nu are 15 ani de activitate in cadrul penitenciarului.Dar cu ceilalti ani lucrati in alt domeniu?...nu se iau in considerare? Mai simplu spus ei imi distrug de acum viitorul fiindca studiile nu le pot continua doar bazandu-ma pe mama care are un salariu de 600 lei...sa fim seriosi.De aceea va rog sa-mi spuneti ce este de facut. Multumesc!
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 83
Pensia de urmas se cuvine copiilor si sotului supravietuitor, daca sustinatorul decedat era pensionar sau indeplinea conditiile pentru obtinerea unei pensii.
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).
Art. 89
(1) Pensia de urmas se stabileste, dupa caz, din:
a) pensia pentru limita de varsta aflata in plata sau la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, sustinatorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, in cazul in care decesul sustinatorului a survenit inaintea indeplinirii conditiilor pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta.
(2) Cuantumul pensiei de urmas se stabileste procentual din punctajul mediu anual realizat de sustinator, aferent pensiei prevazute la alin. (1), in functie de numarul urmasilor indreptatiti, astfel:
a) 50% — pentru un singur urmas;
b) 75% — pentru 2 urmasi;
c) 100% — pentru 3 sau mai multi urmasi.
2. - Tatal dvs. nu indeplinea conditiile pentru pensie de limita de varsta.
- Dar pentru a beneficia de pensie de invaliditate gr.I, la varsta de 43 de ani, trebuie sa aiba un stagiu de cotizare la pensie de 17 ani (art.73(1), tabelul 3 din Legea 263/2010).
3. Daca la data decesului tatal dvs. avea cel putin 17 ani stagiu de cotizare la pensie (si din ce spuneti inteleg ca avea, din cele doua locuri de munca) atunci aveti dreptul la pensie de urmas.
4. Daca nu va intelegeti cu Casa sectoriala de pensii a MAI faceti urgent o sesizare la Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP) pe: petitii.sesizari@cnpas.org
Da...tata avea un stagiu de cotizare de 22 ani.Dar mai precis aceasta Casa Sectoriala de Pensii a M.A.I poate fi gasita in municipiul in care locuiesc,sau se gaseste doar la Bucuresti. Stiu ca aceasta intrebare pare stupida ,insa am doar 19 ani si nu am avut de-aface cu domeniul pensiilor pana acum. Multumesc.
Am inteles....dar sa punem raul inainte.Daca si cei de acolo vor face cum au facut si cei de aici si vor spune ca nu pot sa obtin pensia de urmas?Atunci ce pot face?
1. Nu am inteles cine sunt cei "de acolo" si cine sunt cei "de aici".
2. - In raspunsurile pe cale le veti primi trebuie sa fie specificate textele de lege prin care vi se respinge cererea.
- Reveniti cu raspunsul primit si apoi vedem despre ce este vorba.
3. Dar eu v-am recomandat ca in cazul in care casa sectoriala de pensii a MAI va refuza cererea si nici nu justifica asta prin text de lege sa va adresati CNPP pe una din adresele indicate intr-un mesaj anterior.
Pensie urmas copii mici
goby
Buna ziua,
Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)