avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 759 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas

Buna ziua.Am urmatoarea problema si as dori raspunsuri din partea dumneavoastra. Tatal meu a decedat in urma cu 1 saptamana la varsta de 43 ani.Lucra la Pentitenciar din anul 2000 iar pana in acel an(respectiv din anii 90") a lucrat ca electrician la Rovinari.Intrebarea mea este de ce imi este refuzata acordarea pensiei de urmas? Am 19 ani ,sunt la facultate iar cand am fost la penitenciar si am intrebat de pensia de urmas mi-au raspuns ca nu are 15 ani de activitate in cadrul penitenciarului.Dar cu ceilalti ani lucrati in alt domeniu?...nu se iau in considerare? Mai simplu spus ei imi distrug de acum viitorul fiindca studiile nu le pot continua doar bazandu-ma pe mama care are un salariu de 600 lei...sa fim seriosi.De aceea va rog sa-mi spuneti ce este de facut. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:16, 23 August 2012
Vreau sa va spun ca pana la urma,din fericire am fsot sunat de catre cei de la penitenciar in legatura cu efectuarea dosarului pentru pensia de urmas. Astazi am dus dosarul cu toate actele la Penitenciar,dar intrebarea mea acum este in cat timp de la depunerea dosarului se elibereaza pensia de urmas? ..deoarece ei mi-ai spus ca poate sa dureze chiar intre 6-8 luni....dar m-am interesat si am descoperit ca pensia de urmas trebuie sa se elibereze in maxim 45 zile. Dumneavoastra ce parere aveti?
1. Legea 263/2010 spune ca termenul de emitere a deciziei de admitere a cererii de pensionare (indiferent de ce fel de pensie este vorba) este de 45 de zile dupa care in termen de 5 zile trebuie sa v-o trimita prin posta.

2. De regula (!?) se intarzie din motivul, invocat mereu, al lipsei de personal.

3. Partea pozitiva a acestui aspect este ca veti primi pensia si din urma adica de la data de la care vi se cuvine.

4. Dvs sa aveti in vedere ca in fiecare an sa duceti la Casa de pensii adeverinta de student asa cum spune Legea 263/2010:

Art. 114
...
(2) In situatia copilului, beneficiar al unei pensii de urmas, in conditiile prevazute la art. 84 lit.b), care nu face dovada continuarii studiilor, plata pensiei se suspenda incepand cu data de 1 octombrie a anului in curs.
...
Bun..si daca va intarzia mai mult de 45 zile la cine pot apela ca sa pot vedea starea dosarului si in cat timp va ajunge pensia...? Si daca stiti ,va rog frumos sa-mi spuneti cam ce suma mi-ar veni tinand cont ca tata avea un salariu de baza-1400 lei iar cu sporuri depasea suma de 2100 lei..Va multumesc.
1. I se va calcula o pensie de invaliditate de gr.I si veti primi 50% din aceasta.

2. Nu se poate spune ce cuantum va avea pensia deoarece sunt luate in calcul toate veniturile lunare din cei 22 de ani de cotizare la pensie.

3. Daca decizia intarzie trebui sa luati mereu legatura cu Casa de pensii prin telefon, prin e-mail.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie urmas pentru copii mikybc mikybc Va salut pe toti. As dori sa stiu, daca sotia a muncit pana in 10 ani si a decedat pentru copii, care au varsta de 15 respectiv 17 ani, se poate beneficia de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copii mici goby goby Buna ziua, Tatal in varsta de 32 de ani a decedat. IN momentul decesului tatal primea ajutor social, nu a avut niciodata serviciu.Cei doi copii minori, de 3 ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas acordata minorilor florinplaton florinplaton Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas minorilor care si0-au pierdut unul dintre parinti, acesta nefiind angajat niciodata. Parintele decedat a ... (vezi toată discuția)