avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 884 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajator persoana fizica
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajator persoana fizica

buna
sunt p.f. si doresc sa angajez una sau doua persoane ca ingrijitori la vaci,pe perioada determinata de 3-6 luni.
sunt obligat sa le fac contract?daca nu fac contract ce risc?daca sunt parat.
multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 23:02, 21 August 2012
Da sunteti obligat sa le intocmiti CIM conf art 10 corob cu art 14 si art 16 din Codul Muncii. In caz contrar amenda este de 10.000 lei de fiecare persoana depistata la lucru, adica 20.000 lei pentru 2 persoane, conf art 260 alin 1 lit e CM.
Primirea la munca a unor persoane fara incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie .. aceasta este sanctionata cu amenda.

De asemrenea, prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca constituie contraventie , care este sanctionata cu amenda potrivit art.260 alin.1 lit.f C.mun. (de la 500 lei la 1.000 lei).

Prin urmare, legiuitorul a prevazut sanctionarea ambelor parti in cazul neincheierii c.i.m.
Ultima modificare: Marți, 21 August 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
poate angaja zilieri si va plati doar impozit pe salariu.
Nu poate. Doar persoanele juridice pot angaja zilieri, conf. art. 1 din Lg. 52/2011 a zilierilor. Vezi si tipurile de p.j. in art. 4 alin 2 din Ordinul 1439/2011 privind normele de aplicare ale Lg 52/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctiuni lipsa contract de munca Costica33 Costica33 Ce pateste o persoana juridica care are la munca zilnic un angajat fara contract de munca? (vezi toată discuția)
Primirea la munca fara cim un_kopill un_kopill Buna ziua! Imi poate spune cineva care este amenda pt primirea la munca a unei singure persoane fara incheierea CIM? Art 270 Codul muncii spune la lit e ... (vezi toată discuția)
Zilieri ceau ceau Asociatiile de proprietari mai pot lucrea cu zilieri? Ma refer aici la lucrari mici de reparatii sau lucrari de intretinere cu instalatorii. Multumesc. (vezi toată discuția)