Doresc sa va prezint situatia mea cu privire la vechiul loc de munca :
Am lucrat la o companie timp de 8 luni.Acum o luna(iulie 2012) am cerut demisia deoarece am schimbat jobul. Am intrat in preaviz 15 zile calendaristice. Mi s-a inpus concediu fortat 10 zile. Nu am dorit sa semnez actele de concediu deoarece nu am considerat normal . Am vrut remuneratie in bani. Precizez ca nu am fost lasat sa intru in firma in tot acest timp.In ultima zi de concediu am intrat in firma insotit de agentul de paza pentru a semna lichidarea. Toata aceasta situatie a fost jalnica afectandu-mi imaginea ! A fost o schimbare totala de atitudine din partea colegilor care nu cunosteau situatia !
Am facut sesizare la ITM si am avut castig de cauza. In scrisoarea primita acasa s-a constatat abuz si cred ca au primit amenda.
As dori sa va intreb , as putea avea castig de cauza in instanta ?
As putea sa semnalez abuzul ? pot cere daune morale pentru imagine ?
Legea privind concediul in preaviz nu este tocmai clara din punctul meu de vedere .
Aveti destule sanse sa castigati in instanta. In cazul dvs era mult mai simplu sa fie compnsat in bani concediul neefectuat.
Este foarte adevarat ca perioada de concediu de odihna se poate suprapune periaodei de preaviz, dar nu impus, obligat.
Daca angajatorul nu dorea sa mai veniti in preaviz putea sa renunte la aceasta perioada, pentru ca are acest drept.
Buna ziua,
Nu am facut nici o cerere . Singura semnatura este pe preaviz. Nu am vrut sa semnez actul prin care mi se acorda concediul deoarece nu mi s-a parut corect. Mai mult m-a deranjat si atitudinea HR-ului care a spus ca se poate programa un concediu de pe o zi pe alta !
Am primit acasa prin posta(dupa 4 zile) scrisoarea(semnata de ei) prin care trebuie sa-mi efectuez concediul de odihna de 10 zile in perioada preavizului de 15 zile calendaristice.
In tot acest timp nu am fost lasat sa intru in companie. Userul mi-a fost sters,biroul ocupat.
Mentionez ca aveam si ORE SUPLIMENTARE, care dupa regulamentul intern se compenseaza prin zile libere.
Am propus : lichidarea la zi + bani concediu sau preaviz + bani concediu .
Ei au ales .preaviz si concediu in acelasi timp !
Termenul de promovare a actiunii in instanta este de 3 ani .
Art. 268 C.mun.
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
......
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
......