avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 954 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort copil minor-la notar sau proces?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort copil minor-la notar sau proces?

Buna ziua, va solicit si eu ajutorul in urmatoarea problema : In urma unei casnicii de 11 ani cu un sot alcoolic, violent, mincinos etc. ,am decis sa ma mut la casa parintilor mei impreuna cu copilul minor in varsta de un an si jumatate.Sotul meu a stiut , chiar m-a ajutat sa ma mut.Acum vreau sa divortez ,dar nu stiu cum este mai bine sa o fac,pentru ca nu cred ca el este de acord cu divortul.Ma ameninta cu fel de fel de chestii de exemplu ca aduce martori 100 de barbati care sa jure cu mana pe biblie ca am avut relatii cu ei, si alte asemenea ineptii.Noi am stat impreuna intr-un apartament inchiriat , eu continuand sa am domiciliul in acte la parintii mei.In acest caz ma poate acuza ca am parasit domiciliul conjugal ?Ma ameninta si cu asta.Vreau sa divortez, sa am copilul in ingrijirea mea,sa-i plateasca pensie alimentara (iar aici nu stiu cum este mai bine sa fie stabilita adica in suma fixa sau procent din veniturile nete),sa aibe drept de vizita , daca si-l doreste, numai in prezenta mea, fara a avea posibilitatea de a pleca cu copilul in vacante avand in vedere ca este alcoolic si mai si sofeaza in stare de ebrietate.Mentionez ca intr-un an si jumatate i-a schimbat un singur scutec copilului, nu i-a facut baie deloc etc.Mai vreau sa stiu daca pot iesi cu copilul din tara in vacante fara acordul lui ( daca as avea nevoie da acord adio vacante in strainatate pana la majoratul copilului).Spun toate acestea pentru a intelege dvs. cat mai bine situatia,pentrua primi un sfat tinand cont de toate aceste aspecte (daca nu cumva se bat cap in cap doleantele mele).Eu acum sunt in CIC, urmand ca anul urmator sa ma duc la serviciu.Acest aspect atarna cumva greu in ancheta autoritatii tutelare?Aici ma refer strict la venitul care acum este mul mai mic decat salariul .
Bunuri mai de valoare in comun avem doar o masina in leasing pentru al carei avans eu am facut imprumut la banca, si la care mai sunt si acum de platit rate.Exista posibilitatea de ai cere banii pentru a achita creditul, in conditiile in care el ramane cu masina si plateaste lesing-ul in contiuare singur?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 00:49, 23 August 2012
Daca nu va intelegeti este exclus divortul la notar,va trebui sa desfaceti casatoria pe cale judiciara.Daca instanta va acorda autoritate parinteasca exclusiva puteti parasi tara si fara acordul sotului,in cazul in care autoritatea parinteasca este in comun va este necesar acordul sotului.

ART. 397
Exercitarea autorităţii părinteşti de către ambii părinţi
După divorţ, autoritatea părintească revine în comun ambilor părinţi, afară de cazul în care instanţa decide altfel.
ART. 398
Exercitarea autorităţii părinteşti de către un singur părinte
(1) Dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi.
(2) Celălalt părinte păstrează dreptul de a veghea asupra modului de creştere şi educare a copilului, precum şi dreptul de a consimţi la adopţia acestuia.

Reglementări anterioare:
- alin. (1): art. 43 alin. 1 din Codul familiei
- alin. (2): art. 43 alin. 3 din Codul familiei

Daca credeti ca sotul nu este de acord cu divortul mai bine mergeti la instanta ca sa nu va pierdeti banii dati la notar.
Foarte probabil veti avea nevoie de acordul sotului ca sa iesiti din tara cu.minorul.
Poate ca ar fi indicat sa incercati sa rezolvati aceasta problema in timpul divortului.
Daca in urma divortului veti obtine o custodie exclusiva veti putea parasitara si fara acordul tatalui.

Parasirea domiciliului conjugal nu mai are atat importanta pt ca in cazul dvs a fost o decizie fortata de imprejurari.

Veti demonstra cu martori in instanta tot ceea ce afirmati in leg cu comportamanetul sotului.

In leg cu progr de vizitare, este posibila acordarea lui prin stabilirea de vizite saptamanale in prezenta dvs avand in vedere varsta copilului.

In privinta pensiei, stabilirea unui procent fix are avantajul ca nu veti mai fi obligata sa faceti cereri in instanta de majorare a pensiei in functie de venit. Dezavantajul apare atunci cd venitul scade.

In acordarea custodiei va conta rezultatul anchetei sociale de la domiciliul dvs si a minorului cu privire la conditiile de crestere si educare a minorului, luandu-se in considerare si veniturile obtinute in prezent de catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divorț și custodie copil Szabo edith Szabo edith As dori sa mă informați Cum ar trebui sa procedez pentru a divorța și a obține custodia copilului de un barbat care are grave probleme cu alcoolul. ... (vezi toată discuția)
Copil - acord pãrãsire țarã ionmostenire ionmostenire Sunt divorțat și am un copil minor care a rămas la fosta soție. Poate scoate copilul din țară fără acordul meu? Menționez că ... (vezi toată discuția)
Divort de comun acord elushk elushk Eu si sotul meu am decis sa divortam cat mai repede intr-un mod cat mai amiabil ,deci vom avea un divort de comun acord . Avem impreuna si o fetita care va ... (vezi toată discuția)