avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 604 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... gestiune
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

gestiune

Am o functie de baza anume, si am primit, ca sarcina suplimentara functiei de baza, si gestiunea, pentru care am semnat o decizie. Primesc in plus 10% din salariul tarifa, dar subliniez,am cu totul alta specializare si imi exercit si functia de baza. Este corecta constituirea fondului de gatantie in numele meu, cata vreme eu nu sant angajata ca gestionar? Mentionez ca am alcatuit deja un fond, anterior acestei date, dar acum, cu reantregirea salariului,s-au gandit se majoreze si fondul. Retinerea din salariul net a garantiei de 10% din salariul de incadrare, face ca salariul meu net sa devina mai mic ca al colegei mele de pe aceeasi pozitie , salarii care erau inainte similare. Va rog sa ma sfatuiti ce argumente pot aduce intr-o contestatie scrisa. Este impus procentul de retinerea de 10% din salariul tarifar, sau poate fii discutat? (nu ma incalzeste faptul ca suma imi va fi returnata candva, cata vreme eu muncesc mai mult si primesc acum mai putin!) Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: SimonescuC , utilizator 07:41, 22 August 2012
Legea nr.22/1969:
art. 13. - Garantia in numerar se retine in rate lunare de 1/10 din salariul tarifar lunar sau din cistigul mediu pe o luna, dupa caz. Daca, din cauza altor retineri, ratele din contul garantiei in numerar nu pot fi retinute, gestionarul este obligat sa le depuna.
In completare:
aceeasi lege prevede la art. 12: "Garanţia în numerar va fi de minimum un salariu şi de maximum trei salarii tarifare lunare ale gestionarului; ea nu va putea depăşi valoarea bunurilor încredinţate."
Acum, daca prin dispozitii interne ale angajatorului, sau ale comisiei de inventariere, nu a fost majorat acest plafon al garantiei aceste retineri se vor face pana la acel nivel si nu mai mult.
Probabil colega dvs. a atins acest nivel al garantiei si nu mai este cazul sa i se faca noi retineri pt garantie!
Sa inteleg ca plecati de la premiza ca sunt ....gestionar. Am post de chimist ,si cu asta ma si ocup.In legea gestiunii se spune ca retinerea se opereaza angajatului-gestionar.Eu nu sunt angajata gestionar ,( nu e nici altcineva). Este corecta constituirea fondului de gatantie in numele meu, cata vreme eu nu sant angajata ca gestionar? Va multumesc.


Citez din mesajul dvs : .. si am primit, ca sarcina suplimentara functiei de baza, si gestiunea, pentru care am semnat o decizie....

Chiar daca nu aveti functia de baza gestionar, ati primit o gestiune pentru care trebuie sa raspundeti cumva in cazul in care veti cauza un prejudciu angajatorului ...

Potrivit Legii mai sus mentionate, gestionar este acel angajat al unei unitati care are ca atribuţii principale de serviciu primirea, păstrarea şi eliberarea de bunuri aflate în administrarea, folosinţa sau deţinerea, chiar temporară, a unei unitatii, indiferent de modul de dobîndire şi de locul unde se află bunurile.
Este adevarat ca legea sus amintita face referire la angajatul care are in principal atributii de primire, pastrare si eliberare bunuri (art. 1).
Acum chiar daca activitatea principala a dvs. este cea de chimist, aveti pe langa atributiile specifice functiei de baza si una de gestiune, pentru care inteleg ca angajatorul va acordat si un spor (probabil pentru indeplinirea unei functii suplimentare) si prin urmare ca orice gestiune presupune anumite obligatii legale (legea amintita mai sus), dar si un anumit risc pt angajator, pentru care a stabilit de comun acord cu dvs. retinerea unei garantii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Garantii de gestiune geambasu geambasu cine hotaraste oprirea din salariu a agarantiei de gestiune, si in baza carei legi? daca ai acces la conturile firmei si ai semnatura in banca este normal sa ... (vezi toată discuția)
Intrebare myno myno Buna ziua! Este legal sa se retina din salariu ,lunar, o anumita suma cu valoare totala egala cu 3 salarii daca ai gestiune? multumesc frumos! (vezi toată discuția)
Garantia din salar cristi473 cristi473 cand cum si cat poate retrage firma la care sant angajat sume de bani din salar sub forma de garantii (vezi toată discuția)