Buna ziua!
Sunt mostenitoare, alaturi de alte 2 persoane a mai multor parcele de teren arabil. In afara unei succesiuni in urma careia am un certificat de mostenitor in care se precizeaza ce cota parte imi revine, nu am mai facut nici un alt act de tip cadastru/intabulare. As dori sa intreb care e cea mai simpla(si ieftina) metoda de iesire din indiviziune?
Am posibilitatea sa fac asta si fara a-i mai implica si pe ceilalti mostenitori?
Va multumesc!
Cea mai ieftină, rapidă și simplă cale de ieșire din indiviziune este partajul notarial prin bună înțelegere.
Deci vă înțelegeți toți coproprietarii asupra loturilor fiecăruia (ce anume să-i revină fiecăruia) și faceți o convenție parafată de notar, după care acele bunuri imobile se vor întăbula pe numele fiecăruia.
Multumesc foarte mult pentru raspuns!
Imi puteti spune de asemenea daca doar in baza certificatului de mostenitor imi pot plati impozitele aferente terenului detinut?
In baza certificatului de mostenitor, mergeti la primaria unde se afla terenul, unde va fi trecut, in cota-parte cat ati mostenit, in rolul dvs. fiscal si veti plati impozit. Codul fiscal prevede ca in termen de 30 zile trebuie mers, dar veti plati doar pt cat ati mostenit. Abia dupa ce faceti actul de partaj veti merge cu el la primarie si veti plati pt suprafata pe care o veti primi.