avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 865 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract matrimonial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract matrimonial

Buna ziua,
Se poate face contract matrimonial astfel incat sotia (viitoare) este de acord ca tot ce are ea,adica 2 apartamente , sa fie bun comun cu viitorul sot , dar nu este de acord ca aceste apartamente sa fie mostenite de copii lui din prima casatorie?
Adica in cazul decesului sotului, nu ar vrea ca mostenitorul lui sa vina si sa ceara partea din cele 2 apartamente....
Se poate?
Cel mai recent răspuns: vali m , utilizator 12:05, 23 August 2012
Odata dovedit bun comun, mostenitorii sotului pot veni la mostenire.
Tocmai asta era intrebarea....se poate evita ??
Puteti alege regimul comunitatii conventionale pentru includerea in comunitate a bunurilor dobandite inainte casatoriei si sa includeti clauza de preciput.
Cel mai bine este sa mergeti la un notar care o sa va spuna exact despre aceasta posibilitate.
SECŢIUNEA a 4-a
Regimul comunităţii convenţionale

ART. 366
Domeniul de aplicare
Regimul comunităţii convenţionale se aplică atunci când, în condiţiile şi limitele prevăzute în prezenta secţiune, se derogă, prin convenţie matrimonială, de la dispoziţiile privind regimul comunităţii legale.
ART. 367
Obiectul convenţiei matrimoniale
În cazul în care se adoptă comunitatea convenţională, convenţia matrimonială se poate referi la unul sau mai multe dintre următoarele aspecte:
a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii născute înainte ori după încheierea căsătoriei, cu excepţia bunurilor prevăzute la art. 340 lit. b) şi c);
b) restrângerea comunităţii la bunurile sau datoriile anume determinate în convenţia matrimonială, indiferent dacă sunt dobândite ori, după caz, născute înainte sau în timpul căsătoriei, cu excepţia obligaţiilor prevăzute la art. 351 lit. c);
c) obligativitatea acordului ambilor soţi pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, dacă unul dintre soţi se află în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau se opune în mod abuziv, celălalt soţ poate să încheie singur actul, însă numai cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de tutelă;
d) includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natură sau, dacă acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunităţii;
e) modalităţi privind lichidarea comunităţii convenţionale.
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Multumesc f mult
Clauza de preciput este supusa reductiunii liberalitatilor excesive.

Alte discuții în legătură

Partaj in urma decesului unui parinte tudorica70 tudorica70 Dupa cum se stie in urma decesului unuia dintre parinti are loc partajul intre copii si sotul supravietuitor. Daca unul dintre copii primeste un imobil prin ... (vezi toată discuția)
Conventia matrimoniala in noul cod civil 2011 Alin Popescu Alin Popescu S-a tot discutat in mass-media pe tema asta pana acum. Proiectul noului Cod Civil ofera posibilitatea sotilor de a alege intre regimul comunitatii legale, cel ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune Lyca Lyca Buna ziua, Sunt casatorita de aproape 11 ani. Sotul meu are contract de vanzare - cumparare (este proprietar) pe actuala casa cu putin timp inainte de ... (vezi toată discuția)