avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosirea veniturilor asociatiei de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosirea veniturilor asociatiei de proprietari

O asociatie de proprietari care detine venituri obtinute din reclame le poate folosi cu titlu de imprumut pentru instalarea centralelor termice de apartament pentru fiecare membru al asociatiei?
In asociatia noastra ne confruntam cu o situatie particulara si anume sistemul de incalzire al blocului a fost debransat din motive pe care nu le detaliez sa nu va iau prea mult timp. In aceste conditii proprietarii sunt obligati sa-si monteze centrale termice de apartament iar asociatia a decis in adunare extraordinara sa foloseasca banul comun, veniturile proprii destinate investitiilor, pentru a imprumuta fiecare proprietar cu suma de 6000 ron pe durata de 2 ani pentru instalarea centralelor proprii. Este asa ceva posibil legal, si pe baza carei legislatii? adica asociatia de proprietari sa faca imprumuturi cu recuperarea banilor in 2 ani? Daca nu este posibil legal cui ne putem adresa sa semnalam acest lucru?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 13:41, 20 Ianuarie 2009
Buna ziua,

cata vreme s-a hotarat in organele de conducere a Asociatiei nu este nimic nelegal in acordarea acestui imprumut. Ce motiv ati putea avea ca sa va opuneti?

av.Boncu
Buna ziua,
Multumesc de raspuns. Care este baza juridica pentru acordarea de imprumuturi din venituri constituite in fondul special de investitii de catre asociatia de proprietari membrilor sai? In Legea 230 / 2007 si in norme nu am vazut o referire pentru aceasta situatie. As aprecia sfatul dvs privind temeiul legal sau carei institutii ar trebui sa ne adresam sa avem in scris ca procedura de imprumut se aplica si la asociatii de prorietari. Astept raspunsul dvs. Multumesc
Art 24 din normele de aplicare a legii 230/2007
(6) Veniturile obţinute de asociaţia de proprietari din activităţi economice sau din alte activităţi desfăşurate se constituie ca fond special şi se vor utiliza în exclusivitate pentru îmbunătăţirea confortului şi eficienţei condominiului, pentru întreţinerea şi repararea proprietăţii comune, potrivit art. 45 alin. (3) din Legea nr. 230/2007. În aceste venituri se cuprind şi cele obţinute din închirierea unor spaţii aflate în proprietate comună indiviză, a spaţiilor pentru instalarea de reclame şi pentru serviciul de televiziune prin cablu, firme luminoase, precum şi alte venituri obţinute din orice sursă, în condiţiile legii....

Iar legea 230/2007 :
Art. 26. - Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociaţiei de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceştia pot ataca în justiţie respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia. Acţionarea în justiţie nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanţa dispune suspendarea acesteia.

Asadar conform reglementarilor actuale asociatia poate folosi banii proveniti din alte surse, chirii, publicitate pentru imbunatatirea confortului tuturor proprietarilor.
Daca cumva consideram ca hotararea adunarii generale a incalcat legea, dar nu a contestat nimeni in instanta in termenul legal, atunci hotararea devine legala. Este si normal ca adunarea generala sa poata lua o hotarare care poate fi la limita legii si sa devina legala daca toata lumea este de acord, este multumita si nu este contestata. Legiuitorul a avut in vedere ca oricand pot apare situatii ce nu au fost cunoscute atunci cand a fost adoptata legea si a dat libertate adunarii generale sa hotarasca ce face cu banii avand in vedere ca la urma urmei sunt banii asociatiei, ai proprietarilor si pot dispune cum vor de acestia daca nu nedreptatesc pe cineva. Nu sunt bani din bugetul statului, bani publici iar asociatii pot sa se gospodareasca si sa-i cheltuiasca in functie de prioritatile stabilite de adunarea generala.
Ultima modificare: Duminică, 18 Ianuarie 2009
Adriantot, moderator
Domnule Adriantot,
Mi-ati raspuns de parca ati sti situatia noastra, e posibil sa fiti la curent. Prea cu foc va pledati cauza!
Legea 230 se refera la investitii privind imbunatatirea condominiului, a proprietatii comune si nu pentru imbunatatirile din casele proprietarilor, proprietate privata, carora le-ar fi destinate imprumuturile. Confortul de care vorbiti trebuie sa se intample pe proprietatea comuna. Si apoi gasiti o analogie intre imbunatatire si imprumut conform legii 230? a deschide linii de imprumuturi pe 2 ani de catre o asociatie de proprietari e la limita legii? tot la limita legii, nu poate sa ii dea de tot? la sedinta noastra au fost prezenti si niste indivizi de la primarie care au spus ca veniturile se constituie in fond special de investitii si nu pot fi folosite altfel. Interesul meu este sa nu ma expun si sa folosim banul comun pentru chestiuni comune, daca ceilalti membri vor face acest imprumuturi vor raspunde cei care vor semna documentele, toti bazandu-se de fapt pe impasibilitatea autoritatilor. Ma voi adresa institutiilor in drept si ca sa va tin la curent cu subiectul confortului pe banii comuni, va voi comunica aici pe site pozitia lor. Oricum apreciez timpul dvs acordat temei. Cu bine,
PARTI COMUNE.
In situatia d-voastra partile comune (dupa parerea mea) sunt considerate tevile de gaze, deci se pot folosi o parte din bani(venituri) pentru acestea fara a mai rambursa proprietari asociatiei nici un ban.Pentru instalatiile din casa se pot face imprumuturi la banca in regim individual si atunci nu mai este treaba asociatiei.Un alt exemplu pentru a crea confort proprietarilor este reabilitarea termica, as. poate face acest lucru si iarasi proprietari nu mai ramburseaza bani. Dupa parerea mea sunt 2 exemple pentru a respecta legea in vigoare si pentru a folosi VENITURILE as. fara a fi probleme.
Daca tot s-au strans asa de multi bani indicat ar fi sa se foloseasca acesti bani pentru o centrala termica proprie a asociatiei( daca se poate amplasa conform legi) si iarasi atunci proprietari nu ar mai rambursa nici un ban asociatiei si evident nu s-ar mai face imprumuturi.

Alte discuții în legătură

Fonduri asociatie de proprietari courvoisier courvoisier Care sunt fondurile speciale? Cum se constituie, in ce scop si cum se folosesc. (vezi toată discuția)
Utilizare donatii cristian_conea cristian_conea In ce scopuri se pot utiliza fondurile \"2% din impozit\" donate catre asoc.de proprietari ? (vezi toată discuția)
Fondul de reparatii la bloc adidanni adidanni as dori sa știu care șunt prevederile legii cu privire la constituirea fondului de reparatii de catre asociatiile de proprietari. (vezi toată discuția)